x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc a ajuns Irlanda, prima vizita papala în această ţară din 1979

Papa Francisc a ajuns Irlanda, prima vizita papala în această ţară din 1979

25 Aug 2018   •   14:11
Papa Francisc a ajuns Irlanda, prima vizita papala în această ţară din 1979

Suveranul pontif şi-a început, sâmbătă, prima vizită papală din ultimii 39 de ani în Irlanda, efectuată într-o perioadă în care scandalurile privind abuzurile comise de clerici au pătat imaginea Bisericii Catolice, care se confruntă cu cea mai gravă criză de credibilitate din ultima vreme. 

 

Un raport publicat săptămâna trecută în Statele Unite, care a scos la iveală fapte ilegale săvârşite de preoţi catolici în statul Pennsylvania, alături de scandaluri similare din Australia şi Chile, au pus presiune pe Papa Francisc de la care se aşteaptă să abordeze într-un mod mai amplu tema abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului împotriva minorilor. 

Sute de mii de persoane sunt aşteptate să iasă pe străzi pentru a-l saluta pe suveranul pontif care va străbate capitala irlandeză în papamobil, după cum a anunţat miercuri poliţia naţională (Garda). 

Prima şi cea mai importantă etapă a vizitei sale apostolice de două zile în Irlanda, prilejuită de cea de-a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor 2018, este întâlnirea cu preşedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins. Totodată, papa Francisc se va întâlni la Dublin cu un grup de victime ale abuzurilor comise de membri ai clerului catolic. 

Papa Francisc îşi va începe traseul cu papamobilul de la Catedrala St. Mary's unde se va ruga la Blessed Sacrament Chapel, unde a fost aprinsă o lumânare în memoria victimelor abuzurilor sexuale comise de preoţii irlandezi. Destinaţia finală a traseului va fi Centrul de primire a familiilor fără adăpost, îngrijit de Părinţii franciscani capucini. 

Sâmbătă seară, pe Croke Park Stadium din Dublin, Sfântul Părinte va participa la Sărbătoarea familiilor la care sunt aşteptate 500.000 de persoane. Duminică dimineaţa, Sfântul părinte va pleca de la Dublin cu avionul spre sanctuarul din Knock, unde va face un pelerinaj la capelă, iar pe esplanada lăcaşului va rosti rugăciunea "Angelus" în faţa a 45.000 de persoane. 

În jurul prânzului, papa Francisc se va întoarce la Dublin pentru un dejun cu suita papală, apoi se va deplasa în Parcul Phoenix pentru Sfânta Liturghie şi predica de încheiere a Întâlnirii mondiale a familiilor 2018. 

Papa Francisc a condamnat, luni, "cu tărie atrocităţile" comise contra a peste o mie de copii de sute de preoţi timp de decenii în şase dintre cele opt dioceze din statul american Pennsylvania, într-o scrisoare deschisă publicată de Vatican şi adresată "Poporului lui Dumnezeu". În misivă, Înaltul Pontif a precizat că dacă "în trecut omisiunea a devenit o formă de răspuns în faţa abuzurilor, acum Biserica trebuie să răspundă cu solidaritate, care cere însă denunţarea tuturor celor care au pus în pericol integritatea unei persoane". AGERPRES

×