x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc a făcut apel la "protejarea oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe"

Papa Francisc a făcut apel la "protejarea oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe"

19 Mar 2013   •   18:20
Papa Francisc a făcut apel la "protejarea oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe"

Primul papă din Lumea Nouă a făcut apel marţi, în timpul mesei de inaugurare a pontificatului său, la protejarea "oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe", mai ales faţă de săraci, într-o predică inspirată din Francisc din Assisi.

În faţa câtorva sute de mii de credincioşi, Papa Francisc şi-a calificat rolul drept "umil şi concret", îndemnând la luptă împotriva "semnelor distrugerii" şi pentru "respectarea creaturii şi mediului".

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul. El trebuie să privească spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, în contextul în care Guvernul Bisericii, Curia romană, implicată în diverse scandaluri, a fost foarte criticată în timpul Conclavului.

În timpul predicii, catalogată drept foarte franciscană, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, că "astăzi există atâtea urme gri pe cer! Păstrarea creaţiei, orice bărbat şi orice femeie, înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori."

În acest discurs, în care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papă din istorie a insistat asupra apropierii de săraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele în vârstă, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, în memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată atunci, ca  şi în prezent, şi a luptat pentru pace, în epoca Cruciadelor, şi pentru respectarea naturii.

Cu puţin timp înainte de celebrarea mesei de întronizare, Francisc s-a adresat printr-o legătură telefonică credincioşilor argentinieni reuniţi în Piaţa Mai şi în Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut să "protejeze viaţa, familia şi natura".

în Piaţa Sfântul Petru, ceremonia a fost solemnă şi simplă. ţinuta Papei a fost mai degrabă austeră. în timpul procesiunii la mormântul Sfântului Petru, amplasat în centrul Bazilicii, până la parvis, el purta peste sutana albă o casulă bej şi o cruce neagră aurită, contrastând cu ţinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care îl însoţeau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice şi componentele sale orientale şi occidentale, Evanghelia a fost cântată în greacă.

Papa a îngenunchiat în criptă, în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a ieşit pentru mesă, precedat de 180 de cardinali, patriarhi şi arhiepiscopi.

Apoi Papa a primit palliumul şi inelul papal, însemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, făcut din argint aurit şi nu din aur, de dragul smereniei.

×
Subiecte în articol: papa francisc Vatican rugaciune mesa