Papa Francisc a cerut luni ţărilor europene să depună mai multe eforturi în lupta împotriva antisemitismului, afirmând că indiferenţa faţă de această problemă este precum un virus care ar putea permite răspândirea ideilor de ură rasială, relatează Reuters.
Papa Francisc lansat acest apel într-un discurs rostit la o conferinţă, la Roma, privind responsabilitatea statelor în lupta împotriva antisemitismului şi a crimelor asociate cu acesta.
'Suntem responsabili atunci când suntem capabili să răspundem. Nu este doar o chestiune de analiză a cauzelor violenţei şi de respingere a logicii lor perverse, ci de a fi pregătit activ pentru a le răspunde', a declarat el în cadrul evenimentului organizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Unele state europene au decretat ilegală negarea Holocaustului, încercarea naziştilor de a extermina evreii europeni în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.
Săptămâna trecută, camera inferioară a parlamentului german (Bundestag) a cerut crearea unui nou post guvernamental pentru a superviza lupta împotriva antisemitismului, după incendierea unor simboluri evreieşti şi a unor steaguri israeliene.
'Indiferenţa este un virus care este periculos de contagios în vremurile noastre, un timp în care suntem tot mai conectaţi cu alţii, dar mult mai puţin atenţi cu ceilalţi', a spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc, care a efectuat o vizită emoţionantă în fostul lagăr nazist de la Auschwitz, în 2016, şi a vizitat sinagoga din Roma, în acelaşi an, a afirmat că 'vaccinul' împotriva 'atâtor forme deplorabile de apatie' este memoria.
Citându-l pe predecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a afirmat că toată lumea ar trebui să lucreze pentru un viitor în care 'nedreptatea nespusă a Shoah să nu mai fie posibilă niciodată'. Shoah este denumirea evreiască pentru Holocaust.
Polonia, unde se află lagărul de la Auschwitz, s-a confruntat de asemenea recent cu acte de antisemitism. Unul dintre acestea, difuzat de un post de televiziune, a arătat oameni într-o pădure, anul trecut, cântând 'Sieg Heil' cu prilejul împlinirii a 128 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler.
Aproape 60.000 de persoane, unele purtând banere cu sloganuri precum 'sânge pur, minte clară', au mărşăluit în cadrul unei manifestaţii a extremei drepte la Varşovia, în noiembrie, iar luna trecută piromani au dat foc unei sinagogi în Suedia.
'În ţară după ţară, observăm un val crescut de partide de extremă dreapta, ultra-naţionaliste şi în unele cazuri neo-naziste care câştigă teren' (...) Noua Europă caută dintr-odată ceva ca în Europa anilor '30', a declarat preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald Lauder, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul de Externe de la Roma. AGERPRES