x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc va înfiinţa o comisie pentru a-i onora pe martirii creştini din zilele noastre

Papa Francisc va înfiinţa o comisie pentru a-i onora pe martirii creştini din zilele noastre

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   23:50
Papa Francisc va înfiinţa o comisie pentru a-i onora pe martirii creştini din zilele noastre
Sursa foto: Hepta

Vaticanul va analiza crimele comise în zilele noastre asupra creştinilor şi va încerca să îi enumere pe "toţi ceri care şi-au vărsat sângele" în numele lui Hristos de la începutul acestui secol, a anunţat miercuri papa Francisc, informează Reuters.

Într-o scrisoare publicată de Sfântul Scaun, papa Francisc a precizat că a atribuit această sarcină "Comisiei pentru Noii Martiri - Martori ai Credinţei", un nou grup de lucru din cadrul departamentului de sanctificare de la Vatican.

Decizia suveranului pontif, asociată cu apropiatul An Jubiliar al Credinţei din 2025, urmează unei iniţiative similare adoptate de fostul papă Ioan Paul al II-lea cu ocazia Marelui An Jubiliar 2000 şi se bazează pe îngrijorările recente legate de persecuţia creştinilor în lume.

"Martirii sunt mai numeroşi în vremurile noastre decât în primul secol: ei sunt episcopi, preoţi, bărbaţi şi femei care au primit hirotonirea, laici şi familii care, în diverse ţări ale lumii, cu darul vieţii lor, au oferit dovada supremă de caritate", a declarat papa Francisc.

Într-un gest de apropiere faţă de celelalte biserici creştine, suveranul pontif a spus că noua comisie va încerca să documenteze crimele comise asupra "tuturor confesiunilor creştine", nu doar asupra catolicilor.

Papa Francisc şi-a reînnoit afirmaţia că "un ecumenism al sângelui" îi uneşte pe creştinii persecutaţi din toate confesiunile şi a spus că aceştia vor fi comemoraţi printr-o slujbă ecumenică în timpul Anului Jubiliar 2025 - la fel cum s-a întâmplat şi în 2000.

În luna mai, liderul de la Vatican a anunţat că 21 de creştini ortodocşi copţi care au fost decapitaţi de Statul Islamic în Libia în 2015 au fost recunoscuţi ca martiri catolici şi a lansat totodată un apel pentru libertatea cultelor în China, unde minorităţile religioase, inclusiv cea catolică, sunt supuse de multă vreme unor acţiuni de hărţuire. 

×
Subiecte în articol: .Papa Francisc martiri crestini