Emanuela Orlandi, o fată în vârstă de 15 ani, fiica unui angajat al Vaticanului, a fost văzută ultima dată pe 22 iunie 1983, la Roma, după un curs de muzică.
Au trecut zeci de ani de speculații despre ceea ce i s-a întâmplat, cu sugestii că mafia, serviciile secrete sau o conspirație a Vaticanului ar fi responsabile - teorii care au inspirat un serial de succes pe Netflix.
După rugăciunea săptămânală Angelus de la Vatican, Papa Francisc a declarat că a dorit să folosească această aniversare "pentru a-mi exprima încă o dată apropierea față de familie, în special față de mama ei, și să-i asigur de rugăciunile mele", relatează AFP.
El a adăugat: "Îmi amintesc și de alte familii care trăiesc durerea dispariției unei persoane dragi".
Familia lui Orlandi a luptat ani de zile pentru a afla adevărul, iar în ianuarie, procurorul șef al Vaticanului a deschis un dosar în acest caz.
Vaticanul a dezvăluit că a transmis constatările sale procuraturii din Roma, care desfășoară propria anchetă.
Vaticanul a menționat că există "câteva linii de investigație care merită să fie urmărite în continuare", fără a furniza mai multe detalii. Au fost adunate dovezi de la instituțiile Vaticanului și s-au obținut mărturii de la înalți oficiali din acea perioadă.
De-a lungul decadelor, Vaticanul a fost acuzat că a împiedicat eforturile de investigare, dar fratele lui Orlandi, Pietro, și-a exprimat speranța că acum s-ar putea face progrese.
"A fost spart tabu-ul Emanuelei Orlandi", a declarat el reporterilor după un protest în apropierea Vaticanului și după ce a ascultat cuvintele Papei.
"Faptul că Papa se roagă reprezintă un semn de speranță că se va ajunge la adevăr".
Pietro Orlandi a afirmat că "aceste cuvinte reprezintă deja un mare pas pe care l-am cerut de ani și ani de zile, și care nu s-a întâmplat niciodată".
Cu toate acestea, el a adăugat: "Așteptăm să vedem fapte în urma acestor cuvinte".
În martie, Camera Inferioară a Parlamentului italian a convenit să înființeze o comisie care să investigheze cazul Orlandi și al altei adolescente de la Vatican, Mirella Gregori, care a dispărut cu câteva săptămâni mai devreme.
Cu toate acestea, decizia trebuie încă aprobată de Camera Superioară, Senatul.
(sursa: Mediafax)