Vaticanul a precizat vineri, într-o scurtă declarație, că Papa le dăruiește lui Ieronim al II-lea, primatul Bisericii Ortodoxe Grecești, ca un gest de dialog ecumenic cu Biserica Romano-Catolică.
Partenonul, care se află pe Acropole, în Atena, a fost finalizat în secolul al V-lea î.Hr. ca templu al zeiței Atena, iar frizele sale decorative conțin unele dintre cele mai mari exemple de sculptură din Grecia antică.
Nu a fost imediat clar ce planuri avea Ieronim pentru micile sculpturi.
Potrivit site-ului Muzeelor Vaticanului, una dintre piese este capul calului care trăgea carul Atenei pe partea de vest a clădirii. Celelalte sunt din capul unui băiat și capul unui bărbat cu barbă.
Acestea se află la Vatican încă din secolul al XIX-lea.
Piesele sunt returnate Greciei, în timp ce Londra și Atena continuă o dispută pentru așa-numitele Marmuri Elgin.
Grecia a cerut în repetate rânduri returnarea permanentă de la British Museum a sculpturilor vechi de 2.500 de ani, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a îndepărtat din templul Partenonului la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman, care conducea atunci Grecia.
British Museum a exclus întotdeauna returnarea lucrărilor, care includ aproximativ jumătate din friza de 160 de metri care împodobea Parthenonul, și insistă că au fost achiziționate în mod legal.
În martie, agenția culturală a Națiunilor Unite, UNESCO, a îndemnat Grecia și Marea Britanie să ajungă la o înțelegere.
(sursa: Mediafax)