x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 600.000 de oameni, jumătate din populația țării, la slujba din Timorul de Est a Papei Francisc

600.000 de oameni, jumătate din populația țării, la slujba din Timorul de Est a Papei Francisc

de Redacția Jurnalul    |    10 Sep 2024   •   17:15
600.000 de oameni, jumătate din populația țării, la slujba din Timorul de Est a Papei Francisc
Sursa foto: Hepta

La slujba Papei Francisc din Timorul de Est au participat aproximativ 600 000 de credincioși catolici - aproape jumătate din populația țării - în ciuda furiei locale față de o campanie de demolare și a costurilor ridicate asociate vizitei sale, relatează Independent.

Suveranul Pontif încheie marți penultima etapă a turneului său maraton prin Asia și Pacificul de Sud, înainte de a se îndrepta spre Singapore pentru ultima sa oprire.

O mare de umbrele galbene și albe - culorile steagului Sfântului Scaun - a fost văzută în parcul Tasitolu din capitala Dili, unde Papa a fost întâmpinat ca un rockstar pe o căldură toridă de 32 de grade Celsius.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că 600.000 de persoane au participat la prima parte a Sfintei Liturghii într-o țară mică, cu o populație de doar 1,3 milioane de locuitori, dintre care marea majoritate sunt catolici. Vaticanul a citat estimările furnizate de organizatorii locali din parcul Tasitolu și din zonele învecinate.

Acesta este același loc în care Sfântul Ioan Paul al II-lea a celebrat o liturghie în timpul luptei națiunii pentru independența față de Indonezia.

Dacă se confirmă, ar fi cea mai mare adunare de oameni care a participat vreodată la un eveniment papal în ceea ce privește proporția populației unei țări.

Vizita de trei zile a Suveranului Pontif într-una dintre cele mai sărace țări din lume a fost umbrită de controversele legate de bugetul de 12 milioane de dolari alocat pentru aceasta de Consiliul de Miniștri în februarie.

Cel puțin 1 milion de dolari a fost cheltuit pentru ridicarea unui altar pentru slujba papală, după presupusa demolare a mai multor case și evacuarea a zeci de persoane, stârnind furia opiniei publice.

Cheltuielile pentru vizită au fost criticate, deoarece țara se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme de securitate alimentară din lume și aproape 42% dintre timoreni trăiesc sub pragul sărăciei.

Cu toate acestea, evenimentul de marți a stârnit un entuziasm uriaș, deoarece participanții au început să umple parcul de pe malul mării de la ora locală 4 dimineața - cu mai mult de 12 ore înainte de începerea slujbei. Mulțimea, formată din tineri și bătrâni deopotrivă, a izbucnit în urale strând „Viva Papa Francisco”, când acesta a sosit și s-a așezat sub o umbrelă pentru a scăpa de căldură.

Reverendul Pedro Amaral, unul dintre sutele de preoți care au celebrat Sfânta Liturghie, a declarat pentru Reuters că a venit împreună cu 800 dintre enoriașii săi din Zumalai, un sat aflat la aproximativ 140 km distanță.

„Sunt atât de fericit pentru că nu am crezut niciodată că îl vom vedea pe Papă”, a spus el.

După Vatican, Timorul de Est este cea mai catolică țară din lume raportat la procentul populației care este considerată credincioasă, Vaticanul afirmând că aproximativ 96% dintre timoreni sunt adepți ai creștinismului.

Francisc este primul papă care vizitează Timorul de Est de la obținerea independenței în 2002 și singurul papă care face o călătorie în această țară, cu excepția lui Ioan Paul al II-lea, a cărui vizită de acum 35 de ani a dat un impuls istoric mișcării de independență a țării.

Vizita Papei a pus, de asemenea, accentul pe problema abuzurilor sexuale în cadrul bisericii. Activiștii și observatorii i-au cerut lui Francisc să abordeze direct această problemă în timpul vizitei sale în Timorul de Est, așa cum a făcut-o și în alte țări.

Sosind luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să facă „tot posibilul pentru a preveni orice tip de abuz și pentru a garanta o copilărie sănătoasă și pașnică pentru toți tinerii”.

Papa face cea mai lungă călătorie în străinătate din papalitatea sa, chiar dacă se confruntă cu o serie de probleme de sănătate și folosește un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchi și la spate. El a părut bine dispus în ciuda lungii călătorii cu avionul și a angajamentelor sociale în cele trei țări pe care le-a parcurs până acum.

El și-a început călătoria în Indonezia, înainte de a zbura spre Papua Noua Guinee, și își va încheia turneul de 12 zile în Singapore. Se va întoarce la Roma pe 13 septembrie.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: papa francisc timorul de est slujba