x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paris 2024 elimină de la Jocurile Olimpice 3.500 de persoane potențial periculoase

Paris 2024 elimină de la Jocurile Olimpice 3.500 de persoane potențial periculoase

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2024   •   23:20
Paris 2024 elimină de la Jocurile Olimpice 3.500 de persoane potențial periculoase
Sursa foto: Hepta

Aproximativ 770.000 de controale administrative au condus la excluderea de la Jocurile Olimpice și Paralimpice a 3.512 persoane care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității evenimentului, a anunțat Gérald Darmanin sâmbătă, pe rețeaua socială X.

În special, 130 de persoane de pe lista S (securitatea statului), 16 persoane de pe lista radicalizării islamiste și „zeci de radicali apropiați de cercurile islamiste, de extremă-stânga și de extremă-dreapta" nu au fost acreditate, a precizat ministrul de interne.

În total, aproape un milion de persoane, inclusiv sportivi, antrenori, jurnaliști, voluntari, agenți de securitate privați și chiar localnici prezenți la ceremonia de deschidere, care vor participa în orice mod la Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) și Paralimpice (28 august-8 septembrie) de la Paris vor fi supuse unor controale de securitate prealabile și vor avea nevoie de un cod QR pentru a se deplasa în anumite zone.

Potrivit ministrului de interne, „este momentul potrivit" pentru a atinge acest obiectiv înainte de începerea Jocurilor Olimpice. La 25 iunie, cu 30 de zile înainte de începerea evenimentului, numărul excluderilor era de 2.720, potrivit lui Gérald Darmanin într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien-Today.

La începutul lunii aprilie, 800 de persoane care au depus cereri de voluntariat pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost respinse, dintre care 15 au fost înregistrate ca potențiale amenințări.

O mie de agenți privați au fost, de asemenea, respinși, inclusiv 102 cu antecedente penale. În ianuarie anul trecut, Paris 2024 a refuzat, de asemenea, 13 persoane selectate ca purtători ai torței cu antecedente penale, unele legate de traficul de droguri, iar una suspectată de apartenență la un grup islamist.

Începând cu ceremonia de deschidere din 26 iulie, care va avea loc în cadrul unei parade a aproximativ 160 de ambarcațiuni pe Sena, în centrul Parisului, securitatea a fost o problemă majoră pentru autorități.

Comitetul de organizare Paris 2024 se concentrează asupra mai multor probleme-cheie de securitate: activitatea criminalității cibernetice, perturbările provocate de hacktiviști, spionajul sponsorizat de stat și operațiunile de influență, tulburările civile și protestele perturbatoare, precum și amenințările teroriste.

 

(sursa: Mediafax)

×