x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul croat a respins o moţiune de cenzură împotriva ministrului sănătăţii

Parlamentul croat a respins o moţiune de cenzură împotriva ministrului sănătăţii

12 Oct 2018   •   22:00
Parlamentul croat a respins o moţiune de cenzură împotriva ministrului sănătăţii

Parlamentul croat a respins vineri o moţiune de cenzură împotriva ministrului sănătăţii, acuzat de opoziţie că nu a reuşit să pună în aplicare reformele de care are nevoie sistemul de sănătate al ţării, relatează HINA, Reuters şi Xinhua. 

Doar 53 de deputaţi din cei 130 prezenţi la şedinţa de vineri - din totalul de 151 - au votat pentru demiterea lui Milan Kujundzic, 77 pronunţându-se împotriva plecării acestuia din funcţie. 

Moţiunea a fost introdusă de 31 de deputaţi din patru formaţiuni de opoziţie - Partidul Social Democrat, Most (Puntea), Partidul Ţărănesc şi Zivi Zid (Scutul Uman) -, care au enumerat 52 de argumente pentru demitere, între care eşecul de a iniţia reforme, de a pune la punct serviciul de urgenţă, de a adopta un plan naţional anticancer sau un plan naţional de dezvoltare a spitalelor, precum şi de a găsi soluţii pentru a evita plecarea personalului medical peste hotare, în căutarea unor condiţii de muncă şi a unor salarii mai bune. 

Premierul Andrej Plenkovic a dat asigurări joi, înainte de dezbaterea moţiunii, că este vorba de o "tentativă de discreditare politică" a ministrului şi apelurile la demisia acestuia sunt nefondate, iar Kujundzic "încearcă să rezolve problemele acumulate în sistemul de sănătate de-a lungul anilor". 

Sistemul de sănătate al Croaţiei, alături de cel al pensiilor, reprezintă cea mai mare povară pentru finanţele statului. Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi numeroşi analişti au avertizat de-a lungul timpului Croaţia că sistemul public de sănătate nu este sustenabil, în lipsa unor măsuri drastice, mai ales în ce priveşte controlul cheltuielilor şi eficientizarea capacităţilor, inclusiv fuziunea unor spitale. 

Coaliţia liberal-conservatoare aflată la guvernare în Croaţia - care se bucură de o fragilă majoritate de 77 de deputaţi - a trecut cu bine până acum de şase moţiuni de cenzură, luând-o în calcul şi pe cea respinsă vineri.AGERPRES

×