x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2014 şi 2015

Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2014 şi 2015

17 Dec 2014   •   20:06
Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2014 şi 2015

Parlamentul a aprobat propunerea de buget UE pentru 2015 şi amendamentele la bugetul 2014. Bugetul prevede 145, 32 miliarde în angajamente şi 141,21 miliarde în pl`]i pentru 2015, precum şi extra 4,25 miliarde pentru a pl`ti facturile restante în 2014.

Bugetul UE pentru 2015 acord` cu 2% mai mul]i bani pentru proiecte decât cel din 2014 şi este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru pl`]i. Din aceast` sum`, 88% se va cheltui în şi de c`tre statele membre, 6% merge c`tre politica extern`, iar 6% este folosit pentru administrarea UE. Întregul buget UE reprezint` pu]in mai mult de 1% din PIB-ul EU-28. Propunerea de buget este prezentat` de Comisie şi modificat` de Consiliu şi de Parlament.

„Este clar c` sumele pe care trebuie s` le accept`m vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speran]a vine de la planul de pl`]i destinat s` micşoreze volumul facturilor nepl`tite”, a spus preşedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), în dezbaterea final` privind bugetele, din 16 decembrie, potrivit site-ului Parlamentului European. ”Guvernele au acceptat angajamentele politice, îns` nu au mai pl`tit ceea ce datorau. Trebuie s` amintim din nou c` pl`]ile sunt doar consecin]ele tehnice ale angajamentelor?”, a întrebat el.

Priorit`]ile Parlamentului au fost s` asigure destui bani pentru a pl`ti cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finan]ate de UE; s` cad` de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate; şi s` asigure finan]`ri pentru investi]ii în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

Compromis pentru 2015
Negociatorii Parlamentului au ob]inut resurse suplimentare pentru a pl`ti facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asocia]ii locale, organiza]ii non-guvernamentale şi firme mici. Compromisul pentru 2015 asigur` pl`]ile c`tre beneficiari în domeniile cele mai afectate de pl`]i întârziate

Planul de pl`]i
La insisten]ele Parlamentului, Comisia European` va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor nepl`tite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2013 şi probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârşitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei. Planul va defini un ”nivel suportabil” pe care nivelul facturilor nepl`tite nu ar trebui s` îl dep`şeasc`.

Utilizarea veniturilor suplimentare pentru reducerea întârzierilor
Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au înc`lcat legisla]ia UE privind competi]ia s` fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor. Statele membre au fost de acord s` utilizeze 3,53 miliarde de euro din aceast` sum` pentru facturile nepl`tite, restul de bani urmând s` intre în bugetele lor.

Ceva mai mult pentru creştere economic` şi politic` extern`
Parlamentul a reintrodus 0,5 miliarde de euro din t`ierile cerute de Consiliu în angajamente, cele mai afectate fiind competitivitatea, cet`]enia şi ac]iunile externe. Parlamentul a mai negociat şi 45 milioane mai mult pentru pl`]i în programul de cercetare şi dezvoltare Orizont 2020 şi 16 milioane de euro mai multe pentru programul de schimburi studen]eşti Erasmus+. Pentru politica extern`, bugetul de pl`]i a fost crescut cu 32 milioane. Agen]iile de supraveghere bancar` şi Frontex au primit mai multe fonduri. (I.D)

×