x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European adoptă noi reguli pentru finanțarea partidelor politice și a fundațiilor afiliate

Parlamentul European adoptă noi reguli pentru finanțarea partidelor politice și a fundațiilor afiliate

16 Apr 2014   •   19:38
Parlamentul European adoptă noi reguli pentru finanțarea partidelor politice și a fundațiilor afiliate

Partidele politice europene şi fundațiile afiliate lor trebuie să fie create conform legislației UE pentru a putea trece peste obstacolele ridicate de diversitatea formelor legale naționale şi pentru a asigura standardele cele mai înalte de transparență şi responsabilitate. Conform unui raport adoptat miercuri de Parlamentul European.
Parlamentul a aprobat propunerile de reformă a finanțării şi a statutului legal ale partidelor politice europene şi ale fundațiilor afiliate lor. Noile reguli, agreate informal cu Consiliul, vor clarifica situația financiară a acestor entități şi vor consolida caracterul lor european.
Din acord mai face parte şi o metodă de a monitoriza respectarea regulilor şi de a impune penalități pentru încălcări. Noile reguli au fost aprobate cu 539 voturi pentru, la 103 împotrivă, cu 20 abțineri.

18.000 de euro, donație per donator
Textul adoptat de PE subliniază că noile reguli vor ajuta partidele şi fundațiile europene să-şi genereze propriile resurse, ridicând pragul donațiilor de la 12.000 euro la 18.000 euro per donator pe an. Pentru donațiile mai mari de 3.000 de euro, numele donatorului şi sumele donate vor fi făcute publice (pentru sumele între 1.500 de euro şi 3.000 de euro va fi necesar în această privință consimțământul prealabil al donatorului).

Cine verifică respectarea regulilor
În noua legislație se arată că Parlamentul European şi o autoritate independentă vor fi responsabile pentru evaluarea respectării regulilor.
Autoritatea, selectată de trei instituții europene, va fi singura responsabilă de verificarea respectării regulilor privind înregistrarea şi decizia de retragere a unui partid politic european. De asemenea, ea se va ocupa de celelalte cerințe referitoare la fonduri non-UE (de exemplu, donații şi contribuții). Dacă regulile sunt încălcate, autoritatea va cere măsuri corective, iar dacă acestea nu vor fi luate, vor putea fi impuse penalități sub formă de amenzi, iar ca ultim resort va fi impusă retragerea, ceea ce va face ca partidul să nu mai fie eligibil pentru finanțare.

Penalități
Parlamentul European va impune penalități pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, de exemplu în cazuri de nerespectare a obligațiilor de raportare şi transparență sau de condamnare penală.
Documentul adoptat miercuri mai relevă că respectarea valorilor europene, aşa cum sunt exprimate în articolul 2 din Tratatul UE, reprezintă o condiție preliminară pentru orice alianță de partide naționale care cere statut şi finanțare UE. Pentru a accesa fondurile europene, un partid politic european trebuie, de asemenea, să aibă cel puțin un deputat european ales.
Dacă există îndoieli privind respectarea valorilor UE, autoritatea va efectua o verificare şi, după consultarea unei comisii de persoane independente, poate decide să elimine respectivul partid. Autoritatea poate decide să elimine un partid politic european doar în cazul unei încălcări grave şi niciodată înainte cu mai puțin de două luni de alegerile europene. Decizia se va aplica dacă Parlamentul European şi Consiliul nu obiectează şi poate fi contestată la Curtea de Justiție.
Nominalizarea de candidați pentru alegeri naționale sau europene şi participarea la campanii pentru referendumuri vor rămâne în competența națională a statelor membre. Acordul trebuie agreat formal de Consiliu, iar regulamentul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. (D.I)


×
Subiecte în articol: finantare partide