x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European cere o "anchetă internaţională independentă" în cazul asasinării lui Boris Nemţov

Parlamentul European cere o "anchetă internaţională independentă" în cazul asasinării lui Boris Nemţov

12 Mar 2015   •   16:24
Parlamentul European cere o "anchetă internaţională independentă" în cazul asasinării lui Boris Nemţov

Parlamentul European a cerut joi o “anchetă internaţională independentă” cu privire la asasinarea opozantului rus Boris Nemţov, subliniind că independenţa puterii judiciare “nu este respectată” în Rusia. Această crimă, comisă la 27 februarie “în apropiere de Kremlin, într-o zonă echipată cu camere video şi supravegheată de forţe politice şi de securitate”, se numără “printre tot mai numeroasele asasinate politice şi morţi suspecte nerezolvate, comise în Rusia după 1998”, au subliniat deputaţii europeni într-o rezoluţie.

La o săptămână după asasinat, mai mulţi suspecţi au fost arestaţi în Rusia. Principalul dintre ei, fost poliţist cecen, îşi clamează nevinovăţia, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri că mărturiile sale au fost obţinute sub tortură.

În rezoluţia lor, eurodeputaţii afirmă că “au luat notă” de aceste arestări, însă critică “eşecul sistematic al Moscovei în a respecta statul de drept şi a face dreptate cetăţenilor”.

Estimând că “situaţia privind drepturile omului din Rusia nu a încetat să se deterioreze” în ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat “preocupat de climatul de ură” faţă de opoziţie, minorităţi şi ţările vecine, “sub impulsul propagandei de stat şi media oficiale”.

“Kremlinul cultivă şi stârneşte ura şi violenţele”, şi-au exprimat îngrijorarea parlamentarii europeni, în opinia cărora “Rusia a împrumutat o voce care nu este a unei democraţii sănătoase”.

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut autorităţilor ruse să-i “elibereze imediat pe toţi prizonierii politici”, precum şi pe aviatoarea militară ucraineană Nadia Savcenko, ţinută închisă în Rusia, unde este acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei, în iunie anul trecut.

Nu în ultimul rând, deputaţii europeni cer eliberarea imediată şi “întoarcerea în perfectă siguranţă” în ţara sa a poliţistului estonian Eston Kohver, arestat în septembrie anul trecut în nord-vestul Rusiei, lângă frontiera estoniană, şi inculpat pentru spionaj. El face obiectul unei “răpiri”, prin “încălcarea dreptului internaţional”, şi este “închis ilegal”, denunţă Parlamentul European.

×