Delegația pentru relațiile cu Statele Unite din Parlamentul European a criticat în termeni vehemenți abordarea „nocivă” a relațiilor transatlantice de către președintele american, Donald Trump, avertizând că diviziunile create de acesta nu vor face altceva decât să încurajeze rivalitățile globale.
Într-o scrisoare trimisă ieri membrilor Congresului american, delegația din Parlamentul European a criticat dur „abordarea de o nocivitate crescândă a Casei Albe” în relațiile cu Uniunea Europeană și a condamnat vehement retrogradarea ambasadorului UE în SUA „spre sfârșitul listei”, pe scara ordinii diplomatice stabilite de Washington, care are în mare parte un rol ceremonial. Modificarea de protocol, operată de către Departamentul de Stat al SUA încă de la sfârșitul anului trecut, fără notificarea prealabilă a liderilor de la Bruxelles, diminuează rolul diplomaților UE de la Washington, care vor fi invitați la mult mai puține evenimente de rang înalt. Potrivit „Deutsche Welle”, care a relatat pentru prima oară despre existența incidentului în această săptămână, „ofensa” adusă UE a început la funeraliile din 5 decembrie ale ex-președintelui american, George H.W. Bush, când trimisul UE s-a aflat printre ultimii diplomați chemați să participe la eveniment. În scrisoarea adresată ieri membrilor Congresului SUA de către Parlamentul European, forul legislativ al UE a pledat ca ambele părți să se abțină de la „sabotarea celeilalte”. Europenii s-au plâns apoi de faptul că Trump și alte oficialități ale administrației sale „critică aspru UE, pe care o etichetează drept un organism birocratic, și laudă mișcările populiste și naționaliste”, încurajând destrămarea blocului comunitar. „De pe urma unor astfel de poziții profită puterile globale rivale și acest lucru nu poate duce decât la o fragmentare și mai mare, în locul creșterii cooperării, care ar fi atât de necesară”, se mai arată în scrisoare. „Administrația Trump nu putea să-și aleagă un moment mai prost pentru a ataca UE”, a declarat Marietje Schaake, vicepreședinte al delegației UE, pentru AP. În loc să se lupte între ele, țările din UE și SUA ar trebui să adopte o poziție comună pentru a neutraliza în echipă „provocările venite din state precum China, Rusia și Iran”, a mai afirmat europarlamentara olandeză.
Liderul american rupe tot
Relațiile transatlantice s-au deteriorat constant, din momentul în care, cu doi ani în urmă, Trump a devenit președinte. Șeful Casei Albe și-a manifestat în câteva rânduri disprețul față de UE și a sprijinit pe față ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. El a reușit să zdruncine și cea mai solidă relație comercială bilaterală din lume, cea dintre SUA și UE, impunând tarife la importurile europene de oțel și amenințând cu taxe suplimentare la importurile de mașini. Mai mult, el a retras unilateral SUA din câteva acorduri internaționale susținute de UE, promițând reformarea „ordinii internaționale liberale” europene.
„Administrația Trump nu putea să-și aleagă un moment mai prost pentru a ataca UE”.
Marietje Schaake