x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european

18 Iul 2019   •   18:43
Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

La solicitarea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (PE), preşedintele legislativului comunitar David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare Consiliului UE prin care va reaminti sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, informează joi un comunicat al instituţiei.

"Înainte de reuniunea informală a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreşte să-şi reînnoiască angajamentul faţă de Laura Codruţa Kovesi drept candidat al său pentru funcţia de procuror-şef european. Este un lucru esenţial ca investigarea şi inculparea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraudă, corupţie şi fraudă transfrontalieră cu TVA să fie asigurate cât de curând posibil", a declarat preşedintele David Sassoli, citat în comunicatul PE.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), "Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă". Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

În mandatul anterior al PE, Comisia pentru libertăţi civile şi Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidaţi reţinuţi pe lista scurtă de un comitet de selecţie: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania). După aceste audieri şi voturi separate în fiecare comisie, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al PE pentru şefia EPPO.

Candidatul favorit al Consiliului UE a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar cele două părţi nu au dorit să renunţe niciuna la propriul favorit în cadrul întâlnirilor de mediere care au avut loc până la încheierea fostei legislaturi a PE.

AGERPRES

×