UE ar trebui să dezvolte o strategie robustă pentru presa audio-vizuală, având ca obiectiv promovarea libertăţii de expresie, pluralismului şi întărirea democraţiei şi drepturilor omului în politica sa externă, spune Parlamentul într-o recomandare adoptată miercuri.
Parlamentul încurajează presa europeană să transmită la nivel internaţional pentru a asigura ştiri obiective şi corecte şi pentru a reflecta diversitatea opiniilor şi contextelor din UE, menţinând, totodată, independenţa editorială.
”Politica externă este adesea gândită în termeni de armată şi diplomaţie. Dar nu trebuie să subestimăm influenţa şi acoperirea ştirilor, mai ales în democraţiile în curs de consolidare”, a spus Sir Graham Watson (ALDE, UK), raportorul pentru acest proiect de rezoluţie. ”Presa audiovizuală din Europa poate joacă un rol important în promovarea democraţiei, drepturilor omului, libertăţii de expresie şi pluralismului în media. Totodată, ea trebuie să menţină deplina independenţă jurnalistică şi să ofere ştiri corecte şi obiective”, a adăugat el.
Recomandarea non-legislativă recunoaşte că transmiterea de informaţii pentru democratizare şi promovarea drepturilor omului în terţe state nu se află explicit în politica de media a UE, dar sugerează explorarea unor modalităţi prin care UE şi statele membre pot să coordoneze acţiunile şi strategiile media. Parlamentul European recomandă companiilor de media care primesc în momentul de faţă finanţări europene să fie mai transparente şi să publice un rezumat al veniturilor lor. (D.I)