În raportul anual despre egalitatea de gen, Parlamentul European a susţinut dreptul femeilor la avort, o practică ce încă nu este pe deplin legală în toate statele Uniunii Europene.
Avortul este un subiect sensibil, unii criticând dreptul femeilor de a lua decizii privind propriul lor corp în detrimentul dreptului la viaţă al copilului care încă nu s-a născut.
Legal sau ilegal
Practica avortului este legală în majoritatea statelor UE, dar există totuşi câteva, precum Polonia, Irlanda şi Malta, care au legislaţii restrictive la acest capitol. Astfel, în Malta avortul este complet interzis, în timp ce în Irlanda este permis numai dacă, în lipsa avortului, viaţa mamei poate fi pusă în pericol.
Eurodeputaţii au sprijinit masiv marţi apelul ca femeile să aibă “acces liber la avort şi la metodele de contracepţie”, exprimându-şi totodată susţinerea faţă de măsurile menite să reducă inegalitatea de gen, precum atenuarea decalajelor de venituri dintre bărbaţi şi femei, găsirea unui echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea personală şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
Nu are forţă juridică obligatorie
De altfel, problema avortului a condus anul trecut la respingerea raportului privind egalitatea de gen, afirmă autorul acelui text, eurodeputatul socialist Marc Tarabella. Dar documentul elaborat anul acesta — care nu are însă forţă juridică obligatorie — a fost adoptat de PE, 205 din cei 751 de eurodeputaţi votând totuşi împotrivă, iar 52 s-au abţinut. De asemenea, grupul popularilor europeni, cel mai numeros din PE, a susţinut ideea ca problema drepturilor sexuale şi a avortului să fie soluţionată la nivel naţional în statele membre ale UE.
Conform Federaţiei Asociaţiilor Familiilor Catolice din Europa, peste 60.000 de persoane din întreg blocul comunitar au semnat o petiţie prin care solicită ca avortul să fie considerat o problemă strict naţională, asupra căreia PE nu ar trebui să se pronunţe. (I.D)