x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul premierului Stanişev, beneficiar de fonduri UE deturnate

Partidul premierului Stanişev, beneficiar de fonduri UE deturnate

de Petio Petkov    |    14 Oct 2008   •   00:00

Firme care au deturnat fonduri UE şi figurează pe lista neagră a OLAF au sponsorizat Partidul Socialist, principala formaţiune din guvernul de la Sofia.



Firme care au deturnat fonduri UE şi figurează pe lista neagră a OLAF au sponsorizat Partidul Socialist, principala formaţiune din guvernul de la Sofia.

În ziua în care viceprim-ministrul Meglena Plugcieva încerca să obţină acordul Bruxelles-ului pentru deblocarea finanţării în cadrul programului SAPARD, la Sofia a devenit cunoscut că Partidul Socialist, principala formaţiune din coaliţia de guvernământ, a fost sponsorizat în 2005 cu echivalentul a 100 000 de euro de firme care figurează cu 7,5 milioane de euro furate, pe lista neagră a serviciului european anti-fraudă OLAF.
Partidul centrist GHERB, creditat cu cele mai mari şanse de a câştiga viitoarele alegeri parlamentare, a trimis procuraturii generale un set de documente din care se poate vedea transferarea banilor de la firmele respective spre 15 persoane fizice iar de acolo,  sub forma unor sponsorizări legale, în casieria paridului condus de premierul Serghei
Stanişev.


Grupul Nikolov-Stoikov

Documentele pot fi privite drept o dovadă indirectă pentru afirmaţiile făcute în Iunie directorul OLAF Franz-Herman Bruner privind existenţa unei umbrele politice asupra grupului Nikolov-Stoikov, descris într-un raport OLAF drept o reţea criminală din care fac parte peste 50 de companii bulgare, europene şi din paradisuri fiscale. Nikolov şi Stoikov au fost arestaţi în Bulgaria dar eliberarea lor ulterioară a generat reacţii negative din partea instituţiilor europene. Partenerii lor din Germania au fost între timp condamnaţi la prima instanţă.
Primarul Sofiei şi lider al partidului GHERB, Boiko Borisov, a avertizat că aşteaptă o reacţie din partea Agenţiei pentru securitate naţională (DANS). El a spus că materialele respective au fost trimise Primăriei, de persoane necunoscute. Procurorul şef Boris Velcev şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu setul de documente şi a ordonat o verificare.

×
Subiecte în articol: externe