x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Părvanov, colaborator!

Părvanov, colaborator!

de Marina Constantinoiu    |    20 Iul 2007   •   00:00
Părvanov, colaborator!
Sursa foto: VOLKER HARTMANN/

Şoc la Sofia. Comisia de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste a confirmat ieri că actualul preşedinte al Republicii Bulgare, Gheorghi Părvanov,a fost colaborator al fostei Securităţi.

Şoc la Sofia. Comisia de studiere a arhivelor serviciilor secrete comuniste a confirmat ieri că actualul preşedinte al Republicii Bulgare, Gheorghi Părvanov,a fost colaborator al fostei Securităţi.

Prezidentul este inregistrat in scripte printre colaboratorii serviciilor secrete comuniste şi purta numele de cod "Goţe". Potrivit comisiei (CNSAS-ul bulgar - n.r.), Părvanov, care a fost pentru scurt timp membru al Partidului Comunist bulgar, a fost considerat drept colaborator al serviciilor in perioada 4 octombrie 1989-16 iulie 1993, relatează AFP.

IN ARHIVE. In 2006, preşedintele Părvanov a recunoscut că numele său figurează in arhivele serviciilor secrete bulgare, după ce a acceptat să furnizeze la vremea respectivă, in timpul regimului comunist, un raport despre Macedonia (opinia sa de istoric - n.r.) Ministerului de Externe.

"Acest dosar conţine informaţii referitoare la mine, dar nimic scris de mine. El reflectă munca mea, in calitate de consultant şi redactor al unei cărţi", declara preşedintele in iunie 2006, apărăndu-se de acuzaţiile privind eventuala sa colaborare cu serviciile.

Comisia de studiere a arhivelor a confirmat ieri că dispune de documente semnate de agentul de Securitate care l-a contactat atunci, dar că nu dispune de nici un document scris de măna lui Părvanov.

LEGISLAŢIE. O lege adoptată in decembrie 2006 prevede deschiderea totală a arhivelor serviciilor secrete comuniste. Pănă in prezent, Comisia a descoperit şase agenţi sau colaboratori printre candidaţii la alegerile europene, care s-au ţinut la 20 mai, trei printre foştii judecători constituţionali şi 15 la Consiliul judiciar superior. Raportul publicat ieri repertoriază şi şase foşti agenţi sau colaboratori din răndul actualilor membri ai Administraţiei prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: externe