x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paşapoartele româneşti, motiv de nemulţumire pentru Moscova

Paşapoartele româneşti, motiv de nemulţumire pentru Moscova

18 Mai 2009   •   00:00

Recentele evenimente din Republica Moldova au dat naştere unor mari semne de întrebare referitor la modul în care Uniunea Europeană /UE/ lucrează cu ţara sa membră, România, a cărei conducere "făcea declaraţiile cunoscute şi se ocupa de împărţirea darnică de paşapoarte româneşti în Republica Moldova", a spus Vladimir Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, într-un interviu publicat luni în cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

Rezultă că împărţirea în masă de paşapoarte româneşti, adică de paşapoarte ale UE, cetăţenilor unei ţări vecine este, în viziunea UE, un lucru "normal", ca şi statutul de "necetăţean" care există în Letonia şi Estonia, a adăugat Cijov, în ajunul summitului UE-Rusia, care se va desfăşura pe 21 şi 22 mai la Habarovsk. Cijov a amintit că UE criticase Moscova pentru faptul că aceasta ar împărţi paşapoarte ruseşti în Abhazia şi Osetia de Sud. În opinia lui Cijov, acestea sunt standarde duble.

Referitor la Parteneriatul Estic lansat de UE, diplomatul rus a spus că poziţia Moscovei este de a contracara acest program. Rusia consideră că cele şase ţări vizate de Parteneriatul Estic ­ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina ­ sunt puse în faţa unei alegeri nefireşti: fie cu UE, fie înapoi în Rusia. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe