x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice

Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice

23 Apr 2022   •   21:00
Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărui sprijin pentru "operațiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina i-a consternat pe mulți creștini, a declarat sâmbătă că speră că aceasta se va încheia rapid, dar, din nou, nu a condamnat-o, relatează Reuters.

La o slujbă în aer liber la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în ajunul Paștelui ortodox, Patriarhul Kirill a stropit cu apă sfințită pâini de Paște cunoscute sub numele de kulichi, și a spus că multe dintre ele vor fi trimise în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"Să dea Dumnezeu ca acest dar de Paște să îi ajute pe cei care sunt implicați în acest conflict dificil să își liniștească inimile, mințile, sufletele, astfel încât luptele să se încheie cât mai curând posibil și să domnească pacea mult așteptată, iar odată cu ea să se întărească evlavia oamenilor și credința", a spus el.

Patriarhul Kirill, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut anterior declarații de susținere a intervenției militare a Moscovei în Ucraina, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă mondială.

Deși a vorbit sâmbătă despre necesitatea reconcilierii, el nu a pus sub semnul întrebării și nu a criticat campania militară.

"Fie ca Domnul să reconcilieze în primul rând poporul nostru din Ucraina, din Donbas, unde încă se varsă sânge", a spus Kirill, care, la fel ca Putin, crede că rușii și ucrainenii sunt în esență un singur popor. "Fie ca Domnul să vindece rănile provocate oamenilor, familiilor care și-au pierdut întreținătorii, părinților care și-au pierdut copiii și copiilor care și-au pierdut părinții."

Sprijinul patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

Rusia afirmă că desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina, menită să demilitarizeze și să "denazifice" țara. Ucraina și Occidentul resping acest lucru ca fiind un pretext nefondat.

Papa Francisc, șeful Bisericii Romano-Catolice, a renunțat la planurile de a se întâlni cu Kirill în iunie.

(sursa: Mediafax)

×