Sună cinic, dar într-o campanie electorală pe viaţă şi pe moarte, aşa cum este cea de acum din SUA, pentru Preşedinţie, când cei doi candidaţi, democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney sunt la egalitate în sondajele de opinie, orice contează, chiar şi un uragan. Sau mai ales un uragan, cu atât mai mult cu cât este unul cu efecte devastatoare considerabile. Compania de consultanţă în managementul riscului, Eqecat, a confirmat, miercuri, estimarea pe care a publicat-o cu o zi înainte: pagubele uraganului vor fi cuprinse între 10 şi 20 de miliarde de dolari, suportate pe jumătate de asigurători.
Comparaţie
Campania electorală din SUA a fost complet dată peste cap în ultimele 3-4 zile din cauza uraganului Sandy. Întâlniri electorale anulate, preşedinte blocat la birou pentru supravegherea operaţiunilor de contracarare a efectelor furtunii, contracandidat care încearcă să recupereze în felul său handicapul de a nu fi la putere. Analiştii stau şi calculează cu degetul pe tastatură: preşedintele Barack Obama este cel care poate avea cel mai mult de câştigat sau de pierdut ca urmare a trecerii uraganului Sandy. De ce ar influenţa uraganul campania? Simplu. Pentru că electoratul american îşi aminteşte modul puţin spre deloc inspirat în care fostul preşedinte, George W. Bush, a coordonat eforturile de salvare ale Guvernului federal în 2005, când uraganul Katrina a devastat New Orleans. În anul 2005, în faţa uraganului Katrina, Bush nu numai că nu şi-a întrerupt vacanţa în Texas, pentru a veni la Washington, dar a şi neglijat informaţiile care veneau de la New Orleans, potrivit cărora zona nu putea face faţă unui dezastru natural. Rezultatul? Cele 35 de diguri au cedat şi au inundat oraşul istoric în proporţie de 80 la sută, comentează Rador.
Se putea evita...
Un raport realizat în anul 2007 a relevat că două treimi dintre inundaţii puteau fi evitate dacă se intervenea la timp. Peste 100 de miliarde de dolari şi aproape 2.000 de morţi a fost preţul unei catastrofe care a afectat 233.000 de kilometri pătraţi, echivalentul suprafeţei Marii Britanii. Prăbuşirea popularităţii lui Bush a fost determinată de proasta gestionare a acestei calamităţi, având o incidenţă mult mai mare decât prelungirea războiului din Irak sau ocupaţia interminabilă din Afganistan.
Aşa tată, aşa fiu!
Merită semnalat că Bush a urmat exemplul prost al tatălui său, George H. Bush, care a întârziat şi el să intervină împotriva uraganului Andrew, care a devastat Florida în 1992. Bush tatăl a declarat târziu starea de urgenţă, a promis ajutoare care nu au ajuns la timp şi, mai ales, nu a fost conştient de amploarea catastrofei.
Obama are ocazia acum să demonstreze ce fel de preşedinte este şi chiar dacă neglijează campania electorală pentru a se concentra asupra crizei declanşate de uragan, ar putea avea de câştigat. Preşedintele american este avantajat şi de faptul că, spre deosebire de contracandidatul său, Mitt Romney, a pledat până acum pentru o mai mare pondere a Guvernului federal. În plus, Obama a fost felicitat pentru modul în care a acţionat în ultimele zile de unul dintre cei mai importanţi lideri republicani: guvernatorul statului New Jersey, puternic afectat de Sandy. Eforturile autorităţilor americane se axează acum pe revenirea cât mai rapidă la normal. Milioane de locuinţe nu aveau curent electric şi ar putea dura câteva zile până la refacerea completă a reţelelor. În New York, inima economică a Americii, continuă să fie inundate metroul şi pasajele subterane, iar aeroporturile s-au redeschis parţial. Pe de altă parte, a început să se reia activitatea şi în zona financiară a oraşului şi s-au deschis bursele, ale căror activităţi au fost suspendate timp de două zile.
Populism?
"În vremuri de criză, ne unim cu toţii ca o familie americană”. Cuvintele îi aparţin lui Michelle Obama şi au fost pronunţate la mitingul din Iowa City. Ar putea suna a propagandă, dar cetăţeanul american crede în ele trup şi suflet. În faţa ameninţării care afectează o naţiune, singura soluţie este trecerea peste diferenţe şi unirea eforturilor pentru a o depăşi.
O asemenea împrejurare – uraganul Sandy – a avut loc şi îl poate prejudicia mai ales pe candidatul republican. Mitt Romney, care avea un uşor avantaj în sondaje, riscă să fie acuzat de insensibilitate faţă de cetăţeanul simplu copleşit de impozite. Este şi motivul pentru care el şi-a întrerupt campania din Ohio pentru a strânge fonduri şi a-i ajuta pe sinistraţi. În schimb, uraganul poate fi o mare şansă pentru preşedintele Barack Obama, care poate juca acum rolul bărbatului de stat care ştie să gestioneze o catastrofă naturală, notează miercuri ziarul La Razon.
Ablititate
Spre deosebire de republicani, democraţii au fost mult mai abili în gestionarea calamităţilor. În septembrie 1965, uraganul Betsy a lovit Louisiana. Senatorul democrat Russell Long l-a sunat pe preşedintele Johnson, cerându-i să vină imediat la locul tragediei. Locatarul Casei Albe s-a arătat reticent invocând probleme de agendă. Lang a pronunţat atunci o frază istorică: ‘Dacă veniţi acum domnule preşedinte, nu veţi fi învins în alegeri nici măcar de Eisenhower’. Johnson nu numai că a venit în grabă şi a făcut aluzie, asemeni lui Michelle Obama, la uniunea familială, dar a şi a cerut Congresului să aprobe Flood Control Act (legea pentru controlul inundaţiilor) care a ajutat la reconstrucţia zonei. Democratul Bill Clinton s-a implicat şi el în crearea unei Agenţii de prevenire a uraganelor (FEMA), fapt ce a contribuit la realegerea sa, în 1996.
"Jurnalismul cetăţenesc” avea chef de glume
Trecerea uraganului Sandy pe teritoriul Statelor Unite a provocat un uriaş interes pe reşelele de socializare, dar şi unele derapaje pe reţeaua de socializare Twitter, informaţiile false în mod voit alarmante obligând autorităţile şi unele media să difuzeze dezminţiri. În ceea ce priveşte consecinţele trecerii lui Sandy, Twitter s-a dovedit o platformă de informaţii de la cele mai serioase până la cele mai fanteziste. Atunci însă când un cont zis "serios" difuzează o informaţie extravagantă, întreaga reţea de socializare intră în alertă, comentează AFP. Spre exemplu, luni seara, @ComfortablySmug, un susţinător declarat al candidatului republican Mitt Romney, s-a hotărât să se "distreze" puţin cu cei 6.000 de abonaţi ai săi, emiţând pe Twitter căteva "breaking news", care au atras atenţia mediilor de informare.
CNN a căzut în plasă
Bursa din New York a ajuns sub un metru de apă, guvernatorul statului New York este blocat într-un imobil din Manhattan, întreg Manhattanul se află în beznă: toate aceste informaţii difuzate pe Twitter de @ComfortablySmug sunt false, însă unele dintre ele au fost preluate de sute de alţi utilizatori. Daca majoritatea "alertelor" au fost verificate şi nepreluate, cea care anunţă inundarea sălii de tranzacţionare a Bursei, de pildă, a fost reluată de CNN, apoi dezminţită de acelaşi post. Marţi seara, @ComfortablySmug a anunţat că demisionează din funcţia politică pe care o ocupa. "Am demisionat din echipa de campanie pentru alegerea în Congres a lui Christopher Wight, cu efect imediat", a scris el. Site-ul american Buzzfeed a anunţat marţi că bărbatul care a transmis informaţii false pe Twitter lucrează pentru un fond de pensii şi că este directorul de campanie al candidatului republican Christopher R. Wight la alegerile legislative. Candidatul respectiv a confirmat pe site-ul său de Internet că a schimbat directorul de campanie.
Alte informaţii eronate difuzate pe alte conturi s-au răspândit la fel de rapid, de la cele mai plauzibile - despre persoane blocate într-un imobil - la cele mai fanteziste - un rechin adus de inundaţii în plin New York.