Armata americana a organizat marti un eveniment "gay pride", pentru prima data de la abolirea tabuului homosexualitatii in randul militarilor, care le permite din septembrie sa nu isi mai ascunda orientarea sexuala celor care isi servesc tara,informeaza Mediafax, care citeaza AFP.
Nu a fost vorba despre vreo parada plina de culoare, pe fundal de muzica tehno, pe culoarele Pentagonului, ci despre o masa rotunda la care au fost invitati angajati civili si militari ai Departamentului Apararii.
Dupa ani de activism sustinut din partea unor asociatii, procese pentru discriminare si o promisiune de campanie a lui Barack Obama, legea din 1993, cunoscuta sub numele "Don't ask, don't tell" ("nu intreba, nu spune"), care ii obliga pe militarii gay si lesbiene sa isi ascunda homosexualitatea, sub pedeapsa excluderii din armata, a fost abrogata in septembrie 2011.
Legea a condus, timp de 18 ani, la excluderea din armata a aproximativ 14.000 de militari, din cauza homosexualitatii lor, potrivit unor surse din cadrul asociatiilor.
"Am ridicat o povara reala si personala de pe umerii militarilor gay si lesbiene. Nu mai sunt nevoiti sa traiasca in minciuna, in cadrul armatei", si-a exprimat multumirea Jeh Johnson, juristul-sef al Pentagonului, care a participat la abrogarea legii "Don't ask, don't tell".
De la abolirea tabuului gay, "au avut loc cateva incidente izolate", a recunoscut el, "dar (nu au existat) nicio problema sau efect negativ asociate cu abolirea (legii) asupra coeziunii unitatilor, inclusiv a unitatilor de lupta".
Abolirea tabuului gay a fost o lupta de lunga durata. Celebritati ca Lady Gaga au militat in mod public, in timp ce unii alesi, in special republicani, dar si anumiti ofiteri superiori din cadrul armatei, ca de exemplu seful trupelor puscasilor marini, generalul James Amos, si-au exprimat temerea ca acest lucru va dauna eficientei militarilor in lupta.
Pentru a nu forta lucrurile, s-a convenit ca legea sa intre in vigoare abia atunci cand armata este pregatita pentru o asemenea schimbare.
Acest lucru s-a intamplat dupa noua luni de eforturi. Intre timp, cvasitotalitatea celor 2,3 milioane de militari activi si in rezerva, majoritatea sustinand abrogarea tabuului gay, au fost "formati" sa primeasca in randul lor persoane care isi recunosc homosexualitatea.