x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul, sceptic privind retragerea Rusiei din Siria

Pentagonul, sceptic privind retragerea Rusiei din Siria

11 Dec 2017   •   19:09
Pentagonul, sceptic privind retragerea Rusiei din Siria

Pentagonul a reacţionat luni cu scepticism faţă de anunţul retragerii unei 'părţi semnificative' a forţelor ruse din Siria, transmite AFP. 

'Declaraţiile Rusiei privind retragerea trupelor sale nu corespunde adesea unor reduceri reale ale efectivelor militare şi nu afectează priorităţile Statelor Unite în Siria', a declarat comandantul Adrian Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington. 

'Coaliţia internaţională va continua să opereze în Siria şi să sprijine forţele locale pe teren', a adăugat el. 

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni, cu prilejul unei vizite surpriză la baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, retragerea unei 'părţi semnificative' a forţelor ruse din această ţară. Decizia sa survine la câteva zile după ce Moscova a anunţat 'eliberarea totală' a Siriei de sub Statul Islamic. 

Putin a precizat totuşi că instalaţiile militare unde sunt concentrate efectivele ruse, precum şi baza navală de la Tartous vor rămâne operaţionale. 

Potrivit unui responsabil american, care a solicitat anonimatul, SUA consideră că Rusia va proceda la o retragere 'pur simbolică', a câtorva avioane, din Siria. Este probabil ca Moscova să ceară ulterior SUA să se retragă complet din Siria, a indicat responsabilul pentru AFP. 

SUA au declarat săptămâna trecută că vor rămâne în Siria 'atât timp cât va fi necesar' pentru a se asigura că această ţară nu va redeveni un refugiu pentru Statul Islamic. 

Între 4.000 şi 5.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în Siria în ultimii doi ani, datele oficiale indicând că 40 dintre ei şi-au pierdut viaţa în această misiune.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pentagon siria Rusia retragere