x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru nepotul sau a ajuns dupa gratii

Pentru nepotul sau a ajuns dupa gratii

07 Oct 2004   •   00:00

Un tanar din Maramures a aflat ca nepotul sau Alexandru este bolnav de "distrofie musculara", o boala crunta, mai ales pentru un copil. Pentru a-i putea plati acestuia operatia necesara stoparii bolii a plecat in Italia sa munceasca. Din statia de autocare s-a trezit la inchisoare.

COSTIN ANGHEL

Vasile Sorin Tamas este un tanar maramuresan din Bozanta Mare. Are 25 de ani. Din cauza greutatilor din familia sa a reusit sa termine doar liceul. Anul acesta a aflat despre boala crunta care-i scurteaza pe zi ce trece viata nepotului sau Alex. Pustiul blond are nevoie de o operatie costisitoare. Adriana Neag este sora lui Vasile. Ea spune ca operatia se poate face doar in afara granitelor Romaniei. Destinul tragic al lui Alex l-a facut pe Sorin sa doreasca sa plece in Vest, in Italia. Prin munca cinstita dorea sa-si salveze nepotelul, si de ce nu, sa-si ajute putin propriul destin.

INTAMPLARI NEPREVAZUTE. "Fratele meu a plecat in Italia la data de 21.04.2004 avand viza de turist. A muncit in Italia in zona orasului Lagonegro, la o ferma de animale", povesteste Adriana Neag. Era pentru prima oara cand pleca din tara. Avea toate actele in regula. La italieni fusese chemat de un prieten roman. Munca la ferma de animale nu a fost usoara. Gandul ca-si va putea ajuta nepotelul, febletea lui de altfel, l-a ajutat pe Vasile sa reziste atat fizic cat si psihic zilelor istovitoare de la ferma. Dupa aproape trei luni de munca in Italia, Sorin s-a hotarat sa revina in tara. La data de 30.06.2004, pe la ora 23:00 Sorin a ajuns la Roma. Autocarul ce trebuia sa-l aduca in tara pleca abia la ora 7:30. "In noaptea respectiva, 1.07.2004, dupa ce a ajuns in Roma, fiind foarte speriat, a sunat-o pe mama mea, care l-a sfatuit sa se aseze pe o banca la lumina, pana dimineata", afirma sora sa, Adriana. Tanarul a mancat, apoi a ramas in statia de autocare pe o banca. Avea toate actele la el: pasaportul, permisul de sejur, biletul de intoarcere in Romania. Oboseala acumulata in acea zi l-a facut sa adoarma. S-a trezit in bataie, era "eroul principal". "Carabinierii erau cei care au avut "amabilitatea" sa-l trezeasca printr-o "mama de bataie". Nu i-au cerut actele, dar au continuat sa-l loveasca", povesteste Adriana. La un moment dat, Vasile si-a pierdut cunostinta din cauza loviturilor primite. Cand s-a trezit era incatusat. Nu mai pleca in Romania cu autocarul, pleca la inchisoare cu "duba" carabinierilor. A stat cinci zile in perfuzii. Nimeni nu i-a explicat nimic.

ACUZATII, GRELE ACUZATII. "Din noaptea aceea nu am mai stiut nimic de el timp de o luna. Am aflat unde este de la o persoana binevoitoare care a fost inchisa impreuna cu fratele meu. Ne-a sunat din Italia", spune sora lui Vasile. Familia tanarului s-a bucurat enorm. Copilul, fratele, unchiul era in viata. Mai trebuia doar sa se intoarca acasa. La data de 13.08.2004, rudele lui Sorin au primit o scrisoare de la el. Fusese trimisa din Italia la data de 28.07.2004. Aceasta scrisoare i-a adus pe cei care tin la Vasile la disperare. "Am aflat ca nu mai are actele si banii (nu stim de ce), ca a fost batut cumplit si ca a fost acuzat ca ar fi intrat in casa unei femei si punandu-i "pixul" (cutitul) la gat, i-ar fi cerut bani", povesteste Adriana. La data de 16.07.2004 a avut loc prima infatisare a procesului. Femeia cu "pixul" nu a venit, iar judecatoarea a "pasat" cazul unui coleg. Al doilea proces a avut loc la data de 19.07.2004. De aceasta data, femeia cu "pixul" a fost prezenta. "Si-a schimbat declaratia. A spus ca fratele meu i-ar fi batut in usa cu picioarele, iar ea a strigat vecinii, care au chemat carabinierii", afirma Adriana Neag. Fratele sau a primit un avocat din oficiu. Ajutorul dat de acesta a fost insa insuficient pentru a-l scapa pe tanar de acuzatii. "A strigat, s-a revoltat spunand ca este nevinovat, ca este o confuzie, o aberatie, dar nu l-a ascultat nimeni. E revoltator, strigator la cer!", spune Adriana.

AMBASADA ROMANIEI. In disperare de cauza, Vasile a trimis o scrisoare Ambasadei Romaniei din Roma. "Luni, dupa proces s-a prezentat o doamna de la ambasada, care i-a dat un nume de avocat care l-ar putea ajuta", afirma sora tanarului. Sorin a chemat avocatul unde era inchis, dar nu a venit nimeni. Rudele lui sustin ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-l ajuta pe Vasile. Au apelat la Consulatul General de la Milano si la Ambasada Romaniei de la Roma. "Dupa nenumarate faxuri si e-mailuri au luat legatura cu noi si ne-au promis ajutorul. Din pacate, nu au facut nimic. Asteptam disperati un telefon, dar nu ne mai suna nimeni", povesteste Adriana Neag. Pe data de 29.09. 2004, familia lui Vasile a primit un e-mail de la ambasada prin care au fost informati ca au imputernicit un avocat italian pe nume Michele Pagano sa se ocupe de cazul lui Sorin. Colaboratorul lui Pagano, Simion, i-a informat pe parintii lui Sorin de existenta unei alte condamnari. Dupa ce va ispasi o pedeapsa de sase luni, tanarul va mai fi condamnat si pentru un furt in Padova. "Suntem disperati si nu mai stim ce sa credem. Nu mai avem incredere in nimeni", spune Adriana. De curand, ei au primit o alta scrisoare de la Sorin. In ea tanarul afirma ca a fost transferat dintr-un "calvar" in altul. De la inchisoarea "Regina Coelli" din Roma, tanarul a ajuns la o inchisoare pe Insula Sardinia. "Ne scria cat este de disperat, ca sta acolo printre criminali si violatori, cand el nu a facut nici un rau la nimeni. Cred ca Dumnezeu a uitat de noi!", incheie Adriana Neag povestirea.

UN AVOCAT ITALIAN

Parintii lui Sorin au fost contactati de un avocat italian, Consilio Fabritio. Acesta a afirmat ca il cunoaste pe tanar din inchisoare si s-a oferit sa-l ajute. Prima data avocatul a primit 600 de euro, suma solicitata pentru plata unor taxe judiciare. "Ulterior am aflat ca fratiorul meu a fost condamnat la 18 luni de puscarie, pentru un furt ce a avut loc in Torino. In acest oras Sorin nu a fost niciodata", afirma Adriana. Acelasi avocat a mai primit 1.270 de euro. In continuare, Consilio Fabritio a mai cerut 1.600 de euro, bani necesari pentru plata unei amenzi! "Nu stim pentru ce a fost amendat, pentru faptul ca a fost batut si i-au furat actele si banii ?", se intreaba Adriana. Singurul lucru bun ce pare sa-l fi facut acest avocat este, dupa spusele celor de la Ambasada Romaniei, faptul ca a reusit sa stearga condamnarea tanarului pentru presupusul furt de la Torino. Acum avocatul nu mai raspunde la telefon, si nici la e-mail-uri.

LASATI UN MESAJ!

Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro

SOARTA. Necazurile lui Vasile se rasfrang si asupra micului inger blond, Alex. Rautatea unora si nepasarea altora pot distruge vietile acestor oameni - foto
×
Subiecte în articol: sorin diaspora vasile avocat