x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru români - Târg de locuri de muncă la Castellon

Pentru români - Târg de locuri de muncă la Castellon

de Elena Boholt    |    14 Apr 2008   •   00:00

La tîrgul locurilor de muncă organizat în Castellon de la Plana - Spania, de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse au venit câteva sute de români. La sala de la Pergola Municipal, din Parcul Ribalta, românii nu s-au înghesuit în cele două zile ale tîrgului să îşi caute un loc de muncă în România. Mulţi dintre cei prezenţi au venit în primul rînd să se informeze şi doar o parte dintre aceştia s-au arătat interesaţi să completeze un chestionar pentru un loc de muncă în ţară. Oferta angajatorilor a fost mai mult decît generoasă: 8.000 de locuri de muncă pentru toate judeţele ţării.



La tîrgul locurilor de muncă organizat în Castellon de la Plana - Spania, de către Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse au venit câteva sute de români. La sala de la Pergola Municipal, din Parcul Ribalta, românii nu s-au înghesuit în cele două zile ale tîrgului să îşi caute un loc de muncă în România. Mulţi dintre cei prezenţi au venit în primul rînd să se informeze şi doar o parte dintre aceştia s-au arătat interesaţi să completeze un chestionar pentru un loc de muncă în ţară. Oferta angajatorilor a fost mai mult decît generoasă: 8.000 de locuri de muncă pentru toate judeţele ţării.


Locuri de muncă în toată ţara

"Majoritatea locurilor de muncă vacante sînt în construcţii. Dar sunt posturi în foarte multe domenii. Noi, de la Agenţie (n.r. – ANOFM), am venit aici cu ofertele firmelor care au nevoie de mulţi angajaţi în România. În afară de firmele care şi-au trimis aici reprezentanţi, mai sunt alte opt firme care ne-au delegat pe noi să dăm oferte românilor de aici. Sunt firme care nu au putut să îşi trimită personal oameni la acest târg. Sunt firme din Iaşi, Maramureş, Timişoara, Vrancea, din mai multe zone”, ne-a spus Elena Baboi, director al Direcţiei Analiza Pieţei Muncii şi Programe de Ocupare. Impresia Elenei Baboi a fost că mulţi români ar dori să se reîntoarcă în România, însă nu ştiu ce posibilităţi au.


Copiii au rămas în ţară să aibă grijă de bunici

Mihaela Ionaşcu, din Vâlcea, s-a dus la Sala Pergola ca să vadă dacă se poate întoarce în România: "Sunt aici de 8 ani. Am grijă de bătrâni spanioli. Acum am un salariu de 1.000 de euro pe lună. Dar soţul a rămas fără muncă. Munceşte ca sezonier, la cules de portocale, dar copiii noştri de acasă au nevoie de bani. Vreau să văd dacă e vreun loc de muncă în ţară, la macăr 1.000 de euro să am acolo grijă de vreun copil, de vreun bătrân... Că altceva nu mai am răbare să fac”. Mihaela are 56 de ani, iar în România are doi copii, care au terminat liceul şi lucreză pe cinci milioane de lei. După spusele femeii, copiii nu vor să plece din ţară, mai ales că au bunicii care trebuie îngrijiţi.


"Am venit să dăm o mână de ajutor românilor”

 "Ştiu că aici nu mai merg contrucţiile şi am venit să dăm o mână de ajutor românilor care au rămas fără servicii. Noi oferim salarii între 500 şi 1000 de euro net, în funcţie de specializare. Dar românii nu vor să muncească în ţară. Asta cred eu. Suntem o firmă din Turda, cu mari proiecte în Cluj, dar nu numai. Sincer, găseam muncitori şi în ţară. Dar am aflat întâmplător de la Guvern de acest târg. E prima oară când vin la un astfel de târg. Dar şi ultima oară. Am impresia că am venit degeaba. După cum vedeţi, au venit ceva români aici, dar cred că mai mult de curiozitate.”, a declarat Elisabeta Vlad, managerul general al D&E Construct. În a doua zi de târg, patroana firmei nu reuşise să strângă decât datele a foarte puţine persoane interesate să muncească în România. Elisabeta Vlad nu a vrut să dea nici o cifră publicităţii.


O bună campanie de informare

La târgul locurilor de muncă din Castellon au fost prezente şapte firme private, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ANOFM, Departamentul pentru Afaceri Europene, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, şi Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
"Cred că acest târg şi-a atins scopul pentru că aproape toţi oamenii care au venit aici, ne întreabă care mai e salariul minim în ţară, ce salarii mai sunt, cum îşi pot face asigurări... Ne întreabă nu numai de un loc de muncă. În plus, noi le oferim informaţii şi cum pot accesa fonduri ca să îşi deschidă propriile afaceri în România. Ieri, cred că au fost vreo 500 de români. Şi astăzi sunt destul de mulţi veniţi aici”, ne-a declarat Bogdan Năstase, consilier al Departamentului pentru Afeceri Europene. Reprezentantul Guvernului consideră că acest târg al locurilor de muncă şi-a atins scopul. Şi asta pentru că târgul a fost un bun prilej de informare al românilor, chiar dacă aceştia nu au semnat pe loc contracte de muncă.


Probe de lucru în România

Altă firmă care a încercat să recruteze forţă de muncă din rândul românilor din Castellon a fost ICCO – Braşov. Delia Serafim a spus că avea exeperienţa târgului locurilor de muncă care a fost la Roma. De acolo nu au reuşit să angajeze decât cinci persoane. Şi asta pentru că românii nu erau dispuşi să meargă în România să dea o probă de muncă. În schimb, românii din Spania s-au arătat dispuşi să mergă în ţară să dea o probă delucru, mai ales că în perioada Paştelui mulţi dintre ei se întorc la familii. Delia Serafim era optimistă mai ales că salariile oferite de ICCO sunt între 400 şi 1000 de euro. În cele două zile de stat în Castellon, Delia Serafim a reuşit să convingă câteva zeci de persoane să meargă în România şi să dea o probă de lucru.


"Lucrează legal în Spania!”

Părerile românilor care au fost la sala Pergola pentru un loc de muncă sunt împărţite. Mulţi spun că nu s-ar mai întoarce să lucreze în România, dar ar vrea să aibă propria afacere. Alţii, vor să rămână definitiv în Spania. Însă toţi erau curioşi să afle alternativele oferite de România. Cert este că reprezentanţii autorităţilor române au oferit informaţii inclusiv despre drepturile lucrătorului român în Spania. "Lucrează legal în Spania!” a fost numai unul dintre pliantele cu informaţii puse la dispoziţie românilor pentru a afla ce condiţii trebuie să îndeplinească ca să se afle în legalitate în această ţară.

×
Subiecte în articol: romania tara diaspora venit romănilor targ