x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericolul contaminării atmosferei vine în special de la izotopii radioactivi de cesiu şi iod

Pericolul contaminării atmosferei vine în special de la izotopii radioactivi de cesiu şi iod

de Anca Aldea    |    18 Mar 2011   •   16:26

Barele de combustibil care alimentează toate cele şase reactoare nucleare ale complexului nuclear Fukushima Daiichi conţin şi plutoniu, informează agenţia Associated Press, preluată de Agerpres. Potrivit experţilor, plutoniul, substanţă radioactivă folosită în fabricarea bombelor nucleare, este mai toxic decât uraniul, fiecare dintre cele şase reactoare prezentând pericolul contaminării mediului. Plutoniul afectează în special plămânii şi rinichii şi este mai puţin stabil decât uraniul, putând declanşa şi alimenta mai uşor o reacţie nucleară în lanţ. Experţii spun că, la fel ca în cazul uraniului, plutoniul este un element greu care nu se împrăştie uşor în atmosferă. De aceea se estimează că pericolul contaminării atmosferei vine în special de la alte elemente rezultate în urma procesului de fisiune nucleară - izotopi radioactivi de cesiu şi iod, care se împrăştie uşor în aer şi pot contamina suprafeţe întinse în timp foarte scurt.

Oamenii de ştiinţă susţin că în reactoarele 3 şi 5 combustibilul nuclear este cu aproximativ 10% mai periculos decât în celelalte reactoare. Totuşi, spune profesorul 
Ed Lyman, fizician în cadrul unui grup care supraveghează pericolul rezultat din procesul de obţinere a energiei nucleare, probabilitatea ca acest combustibil nuclear să atingă masa critică şi să dea nştere unei reacţii în lanţ este foarte mică. Plutoniul din aceste reactoare ar avea periculozitatea celui folosit la fabricarea armelor nucleare doar dacă s-ar strânge la un loc, în cantităţi mari.

Procesul de fisiune a uraniului în centrale nucleare duce la formarea de plutoniu radioactiv, mai scrie AP. Potrivit oamenilor de ştiinţă, citaţi de Associated Press, atunci când nucleii de dioxid de uraniu din barele de combustibil nuclear sunt rupţi, în procesul de fisiune nucleară, aceştia eliberează neutroni care, la rândul lor, formează un izotop de plutoniu extrem de radioactiv, plutoniu 239, izotop folosit şi la producerea de arme nucleare. Până la încheierea “ciclului de viaţă” al unei bare de uraniu folosit drept combustibil nuclear într-un reactor, peste 40% din totalul energiei nucleare obţinute din exploatarea acestei bare provine din plutoniul sintetizat din uraniu. Bara de combustibil nuclear consumat conţine uraniu, plutoniu şi un “cocteil” de alte elemente foarte toxice. Un astfel de element este cesiul radioactiv, izotopul 137 rezultat în urma procesului de fisiune.

Deoarece reactoarele complexului nuclear Fukushima sunt alimentate de un număr mare de bare de combustibil nuclear, situaţia este considerată foarte gravă Potrivit responsabililor companiei Toyko Electric Power Co., corporaţie care deţine complexul atomic, la Fukushima se găsesc peste 3.400 de tone de combustibil nuclear consumat, depozitate în şapte bazine de acumulare, printre care şi un bazin de acumulare în care se află combustibil nuclear consumat foarte vechi, provenit de la reactoarele 3 şi 4. În plus, cinci dintre cele şase reactoare sunt alimentate de 877 de tone de combustibil nuclear. Combustibilul nuclear din reactorul 4 a fost trecut în bazinul de acumulare a combustibilului consumat, în urma procedurii de închidere temporară a acestui reactor (în noiembrie 2010).

×