x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de persoane anchetate în Cehia pentru susținerea invaziei ruse în Ucraina

Sute de persoane anchetate în Cehia pentru susținerea invaziei ruse în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   16:57
Sute de persoane anchetate în Cehia pentru susținerea invaziei ruse în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Circa 49 de persoane sunt anchetate penal de către poliția cehă pentru susținerea publică a invaziei ruse în Ucraina, scrie agenția EFE.

Potrivit unui articol din Codul Penal ceh, este considerată infracțiune susținerea publică a unei crime comise ori lauda adusă autorilor. Cuantumul pedepsei este de un an. Totodată, un alt paragraf de lege prevede detenție de până la 5 ani pentru sprijinirea mişcărilor sau curentelor  orientate în mod evident către oprimarea drepturilor şi libertăţilor, ori care propagă ura naţională, rasială, religioasă sau de clasă. Simpatia pentru astfel de acțiuni se sancționează cu închisoare între 6 luni și 3 ani. 

La câteva zile după invazia rusă în Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022, procurorul general al Cehiei a anunțat public aceste prevederi din Codul Penal. 

Pe baza acestora au fost deschise peste o mie de dosare penale, dintre care în prezent au mai rămas de anchetat circa 300 de dosare. În luna noiembrie au fost finalizate 86 de dosare, dintre care 49 au fost înaintate instanțelor de judecată.

La Praga au avut loc 3 manifestații de amploare, în această toamnă, împotriva guvernului de dreapta al premierului Petr Fiala. Însă acesta i-a etichetat pe protestarari ca fiind ''proruşi''.

×