x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Perspective sumbre pentru economia Germaniei din cauza scumpirii costurilor de producție

Perspective sumbre pentru economia Germaniei din cauza scumpirii costurilor de producție

19 Aug 2022   •   20:00
Perspective sumbre pentru economia Germaniei din cauza scumpirii costurilor de producție

Economia Germaniei are perspective sumbre ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a întreruperilor din lanțurile de aprovizionare care a provocat costurile de producție, potrivit ministrului de Finanțe.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a stagnat în al doilea trimestru, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, pandemia și întreruperile din lanțul de aprovizionare aducând-o în pragul unei recesiuni, scrie Reuters.

"Perspectivele pentru dezvoltarea ulterioară (a economiei) sunt în prezent vizibil sumbre", a declarat ministerul în raportul său lunar din august, adăugând că acestea sunt marcate de "un grad ridicat de incertitudine".

"Livrările semnificativ mai mici de gaz din Rusia, creșterea persistentă a prețurilor la energie și, din ce în ce mai mult, la alte bunuri, precum și întreruperile mai lungi decât se așteptau ale lanțului de aprovizionare, de asemenea în legătură cu politica chineză de zero-COVID, cântăresc puternic asupra dezvoltării economiei", a spus acesta.

Prețurile de producție, considerate un indicator principal al inflației, au avut în iulie cele mai mari salturi, determinate în principal de prețurile ridicate la energie.

Prețurile la energie în ansamblu au crescut cu 105% față de iulie 2021, în principal din cauza prețurilor mai mari la gaze naturale și electricitate.

Alimentând costurile deja ridicate ale energiei, guvernul german va impune, de la 1 octombrie, taxe pentru consumatorii de gaz care vor adăuga câteva sute de euro la factura anuală de energie a unei familii medii. Pentru a atenua impactul, taxele pe vânzări de gaze vor fi reduse de la 19% la 7%.

Prețurile mai mari la energie înseamnă că este puțin probabil ca inflația să se calmeze prea curând. Rata anuală a inflației în Germania a fost de 8,5% în iulie, în linie cu rata record de 8,9% din zona euro.

În aprilie, guvernul german a prognozat pentru 2022 o inflație de 6,1%. Acesta va prezenta proiecții economice actualizate pe 12 octombrie, a declarat Ministerul de Finanțe.

 

×
Subiecte în articol: germania economie