x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 100 de militari turci, suspectați de legături cu rețeaua Gulen

Peste 100 de militari turci, suspectați de legături cu rețeaua Gulen

11 Ian 2019   •   11:16
Peste 100 de militari turci, suspectați de legături cu rețeaua Gulen

Autorităţile turce au ordonat arestarea a peste 100 de militari şi fost studenţi la academia militară pentru presupuse legături cu reţeaua condusă de imamul Fethullah Gulen, despre care Ankara susţine că a organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au informat procurori şi mass-media oficială, transmite vineri Reuters. 

Procuratura din Istanbul a anunţat că a ordonat arestarea a 50 de suspecţi - şase dintre ei ofiţeri şi restul studenţi la academia militară exmatriculaţi după puci - în cadrul unei investigaţii privind implicarea cadrelor militare în reţeaua Gulen. 

Operaţiunea poliţiei, desfăşurată în 16 provincii, s-a axat pe apeluri efectuate de pe linii telefonice fixe, se arată într-un comunicat al procuraturii. 

Procurorii din provincia sudică Adana au ordonat arestarea altor 52 de militari, 42 dintre ei activi, într-o operaţiune desfăşurată în 20 de provincii din Turcia, informează agenţia de ştiri Anadolu. 

Colonei, maiori, locotenenţi şi alţi ofiţeri sunt vizaţi în legătură cu apeluri telefonice către persoane suspectate de legături cu reţeaua Gulen. Mulţi suspecţi au fost deja reţinuţi, a precizat sursa. 

Cel puţin 77.000 de persoane se află în arest preventiv în Turcia, iar aproximativ 150.000 de funcţionari publici, militari şi profesori au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii în represaliile care au urmat tentativei de lovitură de stat din vara lui 2016. 

Organizaţiile pentru drepturile omului şi aliaţii occidentali ai Turciei au criticat Ankara pentru amploarea şi intensitatea acestor represalii, afirmând că preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a folosit puterea pentru a reduce la tăcere opoziţia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia lovitura de stat Fethullah Gulen