x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 40.000 de agenți chinezi spionează SUA

Peste 40.000 de agenți chinezi spionează SUA

de Şerban Mihăilă    |    14 Iul 2017   •   10:16
Peste 40.000 de agenți chinezi spionează SUA

Rețeaua de spionaj a Beijingului în Statele Unite include până la 25.000 de ofițeri chinezi de informații și peste 15.000 de agenți recrutați, a declarat un disident chinez, citat de site-ul politic conservator „The Washington Free Beacon”. Miliardarul Guo Wengui, om de afaceri cu legături puternice în serviciile militare și secrete ale Chinei, a mai spus că spionajul chinez și-a intensificat activitatea pe teritoriul american, după 2012.

 

„Cunosc sistemul de spionaj foarte bine”, a declarat miliardarul chinez Guo Wengui, prin intermediul unui interpret, în primul său interviu acordat în SUA. Guo s-a hotărât să rupă orice legătură cu regimul de la Beijing, cu câteva luni în urmă. El a spus că știe tot despre serviciile de informații ale țării sale de la Ma Jian, fost ministru adjunct al Ministerului chinez al Securității Statului (MSS), precum și de la Ji Shengde, fost șef al spionajului militar al Armatei de Eliberare a Poporului. În decembrie 2015, Ma a fost exclus din Partidul Comunist și închis, o lună mai târziu, după ce a dezvăluit detalii despre corupția celui mai înalt oficial chinez în materie de anticorupție, Wang Qishan. În privința lui Ji, care a scăpat de pedeapsa capitală în anul 2000, în urma unor acuzații de mită și colectare ilegală de fonduri, Guo a declarat că i-a dat acestuia bani, timp de 25 de ani, în cadrul unei operațiuni prin intermediul căreia regimul de la Beijing colectează fonduri de la oamenii de afaceri pentru a sprijini activitățile de spionaj ale țării. Investitor imobiliar de talie internațională, Guo a fugit din China, în 2015. În momentul de față, el locuiește în orașul New York și, începând din ianuarie, a devenit una dintre principalele ținte ale guvernului chinez, care încearcă să-l reducă la tăcere, scrie site-ul american. În luna mai, două oficialități chineze de rang înalt au călătorit în SUA, în încercarea de a-l determina pe Guo să păstreze tăcerea, atât asupra corupției din rândurile demnitarilor de la Beijing, cât și a activităților de spionaj ale Chinei pe teritoriul american. Aceleași oficialități au încercat să convingă administrația Trump să-l repatrieze forțat pe Guo în China.

 

Chinezii cumpără oficialități americane

Ofițerii de informații trimiși în SUA sunt controlați de MSS, iar membrii lor de familie sunt ținuți ostatici, a spus Guo, citat de site-ul american. De asemenea, dintre agenții recrutați, China utilizează din ce în ce mai mulți cetățeni americani. Prioritatea numărul unu a spionajului chinez o reprezintă tehnologia militară, în special cea de ultimă generație. În al doilea rând, serviciile de informații chineze sunt angajate în „cumpărarea” de oficialități americane de rang înalt. De asemenea, chinezii sunt preocupați de „cumpărarea” membrilor de familie ai elitelor politice și de afaceri americane, în încercarea de a stoarce informații și de a obține afaceri de anvergură în favoarea Chinei. O altă prioritate o constituie penetrarea sistemului american de internet și a „infrastructurii critice”, utilizând software-uri periculoase pentru securitatea sistemelor informatice.  „Ei au pătruns cu succes în sistemele principalilor furnizori de armament de apărare, precum și în cele ale executivului SUA”, a spus Guo. Miliardarul a promis că, în lunile care vor urma, va face dezvăluiri despre corupția generalizată, la nivel înalt, a conducerii comuniste chineze.

 

China este condusă de un guvern care funcționează ca o organizație de tip mafiot”.Guo Wengui

×
Subiecte în articol: Guo Wengui