x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 500 de ani de dragoste: Cea mai veche scrisoare de amor datează din 1477

Peste 500 de ani de dragoste: Cea mai veche scrisoare de amor datează din 1477

14 Feb 2011   •   15:24
Peste 500 de ani de dragoste: Cea mai veche scrisoare de amor datează din 1477

Cea mai veche scrisoare de dragoste este expusă la Biblioteca Britanică din Londra. A fost scrisă în 1477, în engleza arhaică, de o tânară îndrăgostită pe nume Margery Brews.

În 1477, tânăra i-a scris o scrisoare lui John în care îl ruga să nu o părăsească, în pofida faptului că părinţii acesteia refuzau să-i mărească zestrea. Ea i se adresează lui John cu "preaiubitule Valentine" şi îi promite că va fi o soţie bună, adaugând: "Dacă mă iubeşti, am încredere că nu mă vei părăsi".

Poate că iubitul ei se gândea mai mult la afaceri şi la negocierea zestrei, dar Margery era preocupată de partea romantică, fapt care i-a asigurat un loc în istoria Angliei, notează BBC.

"Se poate ca altcineva să fi folosit termenul de Valentin în alt context, înaintea ei, dar aceasta este, probabil prima dată când apare scris", spune Julian Harrison, curator la Biblioteca Britanică.

"Scrisoarea oferă o imagine a relaţiei dintre un tânăr şi o tânără, care aşteaptă să se căsătorească. Fără această scrisoare nu am fi ştiut că este o poveste de dragoste", a declarat istoricul Helen Castor.

Dacă, după 534 de ani, romanticii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor cu ciocolată, flori sau şampanie, tânăra englezoaică nu îşi dorea decât ca iubitul ei să nu o părăsească.

Şi nu a părăsit-o. Cei doi tineri s-au căsătorit, cuplul având un fiu, William, născut în 1479. Margery a murit in 1495, iar John in 1503.

Potrivit BBC, istoricii au reuşit să-i descopere pe descendenţii expeditoarei scrisorii de dragoste, Margery Brews, şi pe cei ai destinatarului misivei, John Paston.

Sir Charles Buckworth-Herne-Soame, soţia sa, Lady Eileen, fiul lor Richard, fiica Mary Edwards, şi ginerele Keith locuiesc în comitatul Shropshire şi până acum nu avut habar de existenţa celebrei scrisori.

"Noi credem că, la vremea respectivă, căsătoriile erau aranjate. Cei doi, însă, şi-au unit destinele în ciuda obiceiurilor vremii. Iar dovada clară a iubirii lor este chiar această scrisoare", a mai spus Helen Castor.

Potrivit istoricilor, misiva nu a fost scrisă efectiv de Margery. Se pare că tânăra ar fi dictat unui bărbat ce anume să scrie.  Iar asta, nu pentru că Margery nu ar fi ştiut să scrie, ci pentru că îşi permitea să plătească pe cineva care să facă acest lucru în locul ei.


×