x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 700 de persoane au fost arestate în urma protestului de duminică din Belarus

Peste 700 de persoane au fost arestate în urma protestului de duminică din Belarus

16 Noi 2020   •   16:53
Peste 700 de persoane au fost arestate în urma protestului de duminică din Belarus
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Belarus au anunțat, luni, că peste 700 de persoane au fost arestate după manifestația de duminică a opoziției, notează AFP.

În total, peste 700 de persoane au fost plasate în detenţie pentru încălcarea legislaţiei asupra evenimentelor în masă şi înainte de examinarea infracţiunilor lor de către tribunale", a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova.

Pe de altă parte, organizația pentru drepturile omului Viasna, din Belarus, a precizat că cel puțin 1.200 de persoane au fost arestate în timpul manifestației de duminică, dispersată aproape imediat de poliție, care a făcut uz de grenade asurzitoare și de gaze lacrimogene.

Luni, lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a anunţat că a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE şi a îndemnat la noi sancţiuni economice împotriva întreprinderilor publice şi băncilor de stat belaruse.

Protestele în Belarus au început după alegerile de la 9 august, opoziția contestând realegerea în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzând că scrutinul prezidențial a fost fraudat.

Rezultatul alegerile prezidențiale din Belarus au fost respinse de Uniunea Europeană. De asemenea, Uniunea Europeană a impus sancțiuni pentru Aleksandr Lukașenko și fiul său, Viktor, cât și pentru câteva zeci de membri ai anturajului lor și înalți responsabili belaruși.

Lukașenko refuză să renunțe la funcția de președinte, pe care o ocupă din 1994.

×
Subiecte în articol: belarus aleksandr lukasenko