x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Petrolul se livreaza, dar pana cand? - Impacare "cu dinti"

Petrolul se livreaza, dar pana cand? - Impacare "cu dinti"

de George Daniel Ripa    |    12 Ian 2007   •   00:00
Petrolul se livreaza, dar pana cand?  -  Impacare "cu dinti"

Dupa trei zile in care petrolul rusesc a uitat drumul catre partenerii europeni, Moscova a reusit sa "convinga" Belarusul ca a venit timpul incheierii conflictului, insa analistii occidentali se tem ca exista pericolul reizbucnirii unui conflict asemanator intre Rusia si vecinii sai.

Dupa trei zile in care petrolul rusesc a uitat drumul catre partenerii europeni, Moscova a reusit sa "convinga" Belarusul ca a venit timpul incheierii conflictului, insa analistii occidentali se tem ca exista pericolul reizbucnirii unui conflict asemanator intre Rusia si vecinii sai. Decizia Rusiei de a nu mai trimite petrol pe conducta Drujba (Prietenia), a fost criticata dur de europeni. Occidentalii sunt deranjati mai ales de faptul ca Moscova a mintit comunitatea europeana, incercand initial sa puna intreruperea aprovizionarii cu petrol pe seama Belarusului. "Decizia de a nu mai pompa petrol pe conducta Drujba a afectat increderea in Rusia ca exportator de petrol", crede Claude Mandil, directorul Agentiei Internationale pentru Energie. La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a criticat decizia Rusiei de a intrerupe livrarile cu petrol, catalogand aceasta mutare drept "inacceptabila".

NEMTI PREVAZATORI. Membri de seama din guvernul de la Berlin au anuntat ca intentioneaza sa redeschida centralele nucleare, ca alternativa la gazul si petrolul rusesc. In ultimele 12 luni Germania a fost pusa indirect, de doua ori, in fata santajului practicat de Moscova cu propriii sai vecini.

Oficialii germani constientizeaza acum ca tara lor a devenit dependenta de resursele energetice rusesti. Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a decis inchiderea a 17 centrale nucleare, ceea ce a adancit dependenta energetica a Germania si a Europei fata de Rusia. Schroeder a incheiat un proces inceput de colegii sai social-democrati, in anii ’70. Helmut Schmidt, cancelarul social-democrat din perioada 1974-1982, a semnat cu Rusia un acord pentru crearea unei conducte de gaz care urma sa alimenteze Germania.

×
Subiecte în articol: externe