x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Phenian - Criza de mostenitori

Phenian - Criza de mostenitori

de Irina Cristea    |    17 Feb 2006   •   00:00
Phenian - Criza de mostenitori

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il (foto) are, incepand de ieri, 64 de ani si prea putine motive pentru a sarbatori. Tara se zbate tot in saracie, criza nucleara e departe de o rezolvare, fiii sai n-au stofa de lider si, una peste alta, desemnarea unui succesor se dovedeste o treaba extrem de dificila.

PARADA. Sarbatoarea de ieri, asezonata din plin cu parade, spectacole, lozinci, portrete si ghirlande de flori, nu poate distrage atentia de la situatia delicata in care se afla "multiubitul tovaras". Analisti citati de BBC si AFP subliniaza ca liderul de la Phenian a ajuns intr-un moment al vietii cand trebuie sa isi indice clar succesorul. Asa a procedat si tatal sau, Kim Il-Sen, inca de la varsta de 63 de ani.

Numai ca lucrurile sunt mai complicate pentru Kim Jong-Il decat au fost pentru tatal sau. Fiul cel mare, Kim Jong-nam, trecut de 30 de ani, l-a facut de ras cand a incercat sa intre in Japonia cu un pasaport fals. Se pare insa ca e pe cale sa-i intre din nou in gratii, pentru ca a fost luat recent in vizita pe care liderul de la Phenian a facut-o in China. Un alt candidat este Kim Jong-chul, de 24 de ani, fratele vitreg al lui Nam. "E inutil. E ca o fata", ar fi spus despre el tatal sau. De altfel, presa sud-coreeana scrie ca Kim Jong-chul ar suferi de o maladie rara, organismul sau producand prea multi hormoni feminini.

×
Subiecte în articol: externe