x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Phenianul, Seulul şi Washingtonul au redus nivelul de alertă militară

Phenianul, Seulul şi Washingtonul au redus nivelul de alertă militară

07 Ian 2011   •   09:45
Phenianul, Seulul şi Washingtonul au redus nivelul de alertă militară

Phenianul a coborât, recent, nivelul special de alertă pe care l-a emis, la 21 noiembrie, către forţele sale armate staţionate în zona de coastă, în apropierea frontierei maritime cu Sudul, a anunţat agenţia sud-coreeană Yonhap.

"Armata nord-coreeană a contramandat recent ordinul dat soldaţilor de a fi pregătiţi pentru orice circumstanţe, emis din cauza manevrelor noastre militare de la Hoguk", potrivit acestei surse sud-coreene.

Armata sud-coreeană şi forţele americane prezente în Coreea de Sud au coborât, pe cale de consecinţă, nivelul lor de alertă la stadiul "normal", a adăugat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze aceste informaţii, relatează AFP, citată de Mediafax.

Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au intensificat brusc, la 23 noiembrie, când Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană din apropierea zonei sale de coastă, ca răspuns la manevrele militare efectuate de Seul în apropiere de frontiera martimă între cele două Corei, potrivit regimului nord-coreean. Coreea de Nord contestă trasarea acestei linii de demarcaţie.

În aceste bombardamente, primele asupra unei zone civile de la sfârşitul Războiului din Coreea (1953), au fost ucise patru persoane, declanşând proteste internaţionale.

Dar, de la sfârşitul lui decembrie, tensiunile par să scadă, printr-o schimbare de ton sesizabilă în declaraţiile regimului comunist de la Phenian.

Coreea de Nord a propus, miercuri, "cu curtoazie, un vast dialog şi negocieri vaste" bilaterale, "în vederea normalizării relaţiilor nord-sud, aflate, în prezent, la cel mai scăzut nivel". În acest sens, nord-coreenii s-au declarat "pregătiţi să întâlnească pe oricine (ar dori), oricând şi oriunde".

Această mână întinsă a fost, totuşi, primită cu răceală de Seul şi Washington, care subliniază că Phenianul, pentru a-şi dovedi bunele intenţii, trebuie să acţioneze şi nu să se mulţumească doar cu declaraţii.

×