x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piatra de pe Lună primită de Ceauşescu în 1973 a dispărut... Alături de alte 183 de astfel de roci, care valorează 5 milioane de dolari bucata

Piatra de pe Lună primită de Ceauşescu în 1973 a dispărut... Alături de alte 183 de astfel de roci, care valorează 5 milioane de dolari bucata

21 Feb 2012   •   12:08
Piatra de pe Lună primită de Ceauşescu în 1973 a dispărut... Alături de alte 183 de astfel de roci, care valorează 5 milioane de dolari bucata

Nicolae Ceausescu s-a numarat printre cei 135 de sefi de stat care a primit in dar de la presedintele SUA, Richard Nixon, o piatra colectata de pe Luna in cadrul misiunilor Apollo, scrie BBC.

Ce s-a intamplat cu pretioasa piatra, care se vinde acum pe piata neagra cu 5 milioane de dolari, nu se stie. Din cele 270 de pietre oferite sefilor de state si altor personalitati din intreaga lume, 160 nu mai sunt acum de gasit.

Ideea de a darui pietre colectate de pe Luna personalitatilor din intreaga lume a venit in urma unor cuvinte memorabile rostite chiar pe suprafata Lunei de astronautul Eugene Cernan, ultimul om care a pasit pe satelitul natural al Pamantului, pe 13 decembrie 1972.

"Am vrea ca aceasta piatra sa o impartim cu multe din tarile lumii", a spus acesta in timp ce aduna ultima roca de pe suprafata Lunii.

Ceea ce parea a fi doar un mesaj care sa demonstreze ca SUA nu intentioneaza sa puna stapanire pe Luna s-a transformat intr-o unealta diplomatica.

270 de fragmente de roca au fost inramate si oferite in dar de presedintele Nixon sefilor de state si personalitatilor notabile ale planetei. Au primit astfel de roci inclusiv Nicolae Ceausescu sau Muammar Gaddafi.

Joseph Gutheinz, un fost angajat NASA, care lucreaza acum ca avocat in Texas, a inceput sa "vaneze" pietrele disparute.

"Guvernului lui Gaddafi i s-au dat doua astfel de pietre. Au disparut. Si piatra trimisa in Romania a disparut", spune Joseph Gutheinz.

In incercarea sa de a recupera pietrele, acesta a dat mai multe anunturi in toata lumea. I-a raspuns doar guvernul Hondurasului, care i-a comunicat ca, daca este dispus sa plateasca 5 milioane de dolari, piatra primita de acest stat va fi a lui.

Gutheinz nu a platit banii, insa spune ca pretul este unul corect. Gutheinz este nemultumit ca pietrele primite cadou de sefii de state din intreaga lume sunt fie pazite foarte prost, fie vandute ilegal.

In 1993, la singura licitatie autorizata in care s-a vandut praf lunar, recoltat de un satelit rusesc, 0,2 grame au fost achizitionate de un anonim cu 442.500 de dolari.

Urmand piste care l-au purtat in piata neagra a obiectelor de colectie, Gutheinz a dat de urma pietrelor disparute din Cipru, Malta sau Spania, nu insa si de pietrele in sine.

"Stiu ca piatra din Malta a fost furata de un hot amator, care a luat doar piatra, nu si placa de care era lipita si care servea ca un certificat de autenticitate", spune Gutheinz.

Acesta crede ca piatra primita de Ceausescu a disparut in timpul Revolutiei din 1989. "Mi-ar placea sa gasesc si piatra din Romania. Cand o sa ajung in Europa o sa incep s-o vanez. Am cateva idei bune unde ar putea fi", spune Gutheinz.

Durerea lui este, insa, ca unele pietre nu au fost furate ci pur si simplu s-au pierdut. Este si cazul pietrei din Irlanda. Aceasta s-a pierdut in timpul unui incediu care a cuprins Observatorul Astronomic din Dublin, unde era tinuta. Se crede ca piatra, alaturi de restul daramaturilor, a fost aruncata la gunoi.

"Este inca acolo, sub cateva tone de gunoi. Vorbim de o piatra care valoreaza 5 milioane de dolari si care zace pe fundul gropii de gunoi din Dublin. Aur care zace in mizerie", mai spune Gutheinz.

×