Imagini şocante, arătând ororile incredibile ale regimului dictatorului libian Muamar Gadafi, făceau sâmbătă turul internetului. Pe plaja din Tripoli se săpa de zor pentru o înhumare în masă a victimelor represiunilor sângeroase ale manifestanţilor de către ucigaşi fideli colonelului Gadafi.
Presa nu a dat amănunte încă despre ceea ce s-a petrecut pe acea plajă, ci numai informaţii disparate. Potrivit unora dintre acestea, ar fi vorba despre câteva sute de manifestanţi ucişi de oamenii lui Gadafi în timpul protestelor faţă de regimul dictatorial al preşedintelui libian.
Potrivit site-ului xianet.net, care a postat mai multe imagini cu gropile de pe plajă, înhumările în masă ar data 22 februarie şi, conform dezvăluirilor unor reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale Federale pentru Drepturile Omului, între victimele îngropate pe plaja din Tripoli ar fi cel puţin 130 de soldaţi, executaţi din ordinul lui Gadafi, la începutul protestelor, pentru că refuzaseră ordinele date de el de a deschide focul împotriva manifestanţilor.
Într-o altă înregistrare video postată pe internet, soldaţii apar culcaţi pe nisip, cu faţa în jos şi cu mâinile legate la spate, ceea ce sugerează că ar fi fost vorba despre o execuţie în masă. Aceasta s-ar fi petrecut la Al-Baida, în apropiere de Benghazi.
Pe de altă parte, ieri, un medic libian relata, pe fondul unor imagini din spitalele libiene difuzate de Sky News, că sute de persoane au ajuns la spital cu răni "tipice în acest război", adică produse prin împuşcare cu arme de mare calibru, "pentru a ucide", nu pentru a speria sau a răni. Majoritatea rănilor pacienţilor sunt în zona capului, iar maşinile de salvare care transportă victimele la spital sunt "ciuruite de gloanţele" miliţiilor lui Gadafi, a mai dezvăluit medicul libian.
De la începutul revoltelor în Libia şi până acum sunt informaţii că ar fi peste o mie de morţi. De asemenea, zeci de mii de libieni, în special femei şi copii, s-au refugiat, zilele acestea, în Tunisia. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii români din Libia, un feribot plecat din portul italian Bari spre portul libian Ras Lanuf îi va evacua pe aceştia din Libia, potrivit informaţiilor agenţiei ruse de ştiri Itar Tass, preluată de Mediafax.
În cea de-a 13-a zi de proteste sângeroase, Gadafi e mai hotărât ca niciodată să se agaţe cu orice preţ de putere, dând dovezi clare că nu are nici un scrupul în lupta pentru a şi-o menţine. Sky News a relatat că, într-o apariţie televizată, Gadafi a ameninţat că "va da foc" Libiei dacă oamenii continuă să se revolte împotriva sa. "Vom înfrânge orice tentativă de răsturnare a ţării", le-a spus el susţinătorilor strânşi în Piaţa Verde din Tripoli.
Cu toată presiunea străzii, a încercărilor opoziţiei de a forma un guvern interimar şi a apelurilor lansate pentru demisia lui Gadafi de către occidentali, în frunte cu preşedintele american Barack Obama, pe dictator nu-l sperie nimic. Unul dintre fiii săi, Seif al-Islam, prezentat ca posibilul său succesor la putere, anunţa sâmbătă seara că situaţia este "excelentă" în trei sferturi din ţară, recunoscând însă că există şi o "voinţă interioară de schimbare" exprimată de manifestanţii "manipulaţi din străinătate".
Consiliul de Securitate a votat în unanimitate sâmbătă noaptea pentru adoptarea de sancţiuni împotriva regimului de la Tripoli, inclusiv un embargo asupra armelor, precum şi pentru îngheţarea bunurilor şi averilor familiei Gadafi şi deferirea colonelului libian în faţa unui tribunal internaţional, unde să fie judecat pentru crime împotriva umanităţii.
La rândul său, înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, baroana Catherine Ashton, citată de AFP, declara ieri că reprimarea insurecţiei în Libia va avea "consecinţe" pentru Gadafi şi apropiaţii săi. Şefa diplomaţiei europene a făcut totodată apel la încetarea "imediată" a violenţelor, confirmând că şi UE pregăteşte sancţiuni contra regimului din Libia, asemănătoare celor adoptate sâmbătă de ONU.