x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri iraniene - Test nuclear "a la Coreea de Nord"

Planuri iraniene - Test nuclear "a la Coreea de Nord"

de George Daniel Ripa    |    25 Ian 2007   •   00:00
Planuri iraniene - Test nuclear "a la Coreea de Nord"

Iranul "importa" expertiza nucleara din Coreea de Nord. Coreea de Nord a anuntat ca doreste sa sprijine Iranul sa realizeze un test nuclear subteran, identic cu cel realizat de comunisti anul trecut.

Presedintele nord-coreean Kim Jong-Il a oferit Teheranului accesul la datele testului nuclear realizat de regimul comunist in octombrie 2006, decizie ce ar putea duce la noi sanctiuni impotriva celor doua tari, intrucat colaborarea nucleara contravine rezolutiilor ONU in vigoare. In ciuda faptului ca Natiunile Unite au cerut Teheranului sa puna capat programului sau nuclear, regimul de la Teheran continua sa sfideze comunitatea internationala. Oferta Phenianului vine la doar cateva zile dupa ce Iranul a sfidat inca o data intreaga lume, refuzand accesul a 38 de inspectori ai ONU, care urmau sa stabileasca daca programul nuclear iranian este unul civil sau militar.

PARTENERI. "Iranienii colaboreaza indeaproape cu nord-coreenii pentru a studia efectele testului nuclear de anul trecut. Toate informatiile indica faptul ca Teheranul se pregateste la randul lui pentru un astfel de test", a declarat un oficial european pentru cotidianul britanic The Telegraph. Cele doua state au foarte multe lucruri in comun. Chiar daca unul este un stat comunist de sorginte stalinista si celalalt un stat islamic, ambele au fost nominalizate de George W. Bush, in celebrul discurs din 2002, ca facand parte din "Axa Raului". Ambele state se afla sub sanctiuni ale Natiunilor Unite si intretin un discurs antioccidental.

NUCLEARI IN 12 LUNI. Serviciile secrete occidentale estimeaza ca Teheranul ar fi capabil sa dezvolte tehnologie nucleara in aproximativ un an. Se crede ca in aceasta perioada Iranul ar putea testa o bomba nucleara de aproximativ jumatate de kilotona. Cel mai probabil testul va avea loc intr-o regiune muntoasa, deoarece aici satelitii de observatie obtin date mai greu.

×
Subiecte în articol: externe nuclear