x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plictisitor! Putin, marele favorit al prezidentialelor din Rusia!

Plictisitor! Putin, marele favorit al prezidentialelor din Rusia!

18 Dec 2017   •   09:57
Plictisitor! Putin, marele favorit al prezidentialelor din Rusia!

Compania electorală a debutat oficial în Rusia, unde alegerile prezidenţiale au fost convocate pentru 18 martie anul viitor, marele favorit fiind Vladimir Putin, candidat pentru un al patrulea mandat. Campania a fost lansată prin publicarea, luni, a unui decret al Consiliului Federaţiei în jurnalul oficial Rossiskaia Gazeta.

 

Data de 18 martie nu a fost aleasa intamplator, ea coincide cu împlinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Ajuns la putere în 2000, Vladimir Putin a anunţat că va candida pentru un nou mandat, iar o victorie, pe care nimeni nu pune la indoiala, l-ar plasa în fruntea ţării până în 2023. Ceea ce inseamna ca Putin ar putea stabili un nou record de longevitate la conducerea statului, doborandu-l pe cel al lui Iosif Stalin.

La traditionala conferinta de sfarsit de an, liderul de la Kremlin a precizat că va candida ca 'independent', şi nu din partea partidului Rusia Unită, mizând "pe un sprijin larg din partea cetăţenilor". Conform unui sondaj de opinie realizat anterior acestui anunt de institutul independent Levada, Putin, care nu are o reală concurenţă, este creditat cu 75% din intenţiile de vot.

Principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, cel mai probabil nu va putea candida din cauza mai multor condamnări în justiţie, în special pentru deturnare de fonduri, în procese pe care el le denunţă ca fiind fabricate. Potrivit preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, 23 de candidaţi "şi-au exprimat până acum dorinţa de a participa" la alegerile prezidenţiale.

Printre ei se regăsesc liderii Partidului Comunist şi ai partidului de extremă-dreapta LDPR, tolerate de regim şi cu membri în Parlament, unde nu reprezintă decât o opoziţie de faţadă, sau candida liberală Ksenia Sobciak, fiica fostului mentor al preşedintelui rus devenită o jurnalistă de opoziţie.

Nici unul dintre ei nu este creditat cu mai mult de 10% din intenţiile de vot, conform sondajului centrului Levada. AGERPRES.

×