x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politicienii britanici decontează din bani publici scutece şi măncare pentru câini

Politicienii britanici decontează din bani publici scutece şi măncare pentru câini

10 Mai 2009   •   00:00
Politicienii britanici decontează din bani publici scutece şi măncare pentru câini

Scutece, mâncare pentru câini, ciocolată dar şi perii pentru toaletă. Sunt doar câteva dintre articolele pentru care politicienii britanici plătesc din banii publici. Presa din Marea Britanie a pus mâna pe listele de cont şi le-a dat publicităţii. În faţa unui scandal care pare că nu se mai termină, Camera Comunelor a sesizat poliţia pentru a ancheta cum au ajuns toate aceste informaţii în presă.

"Parlamentul umilit", "Fără ruşine", sunt doar căteva dintre titlurile care ţin prima pagină a ziarele din Marea Britanie. Scandalul deconturilor a scos la iveală dezvăluiri stânjenitoare despre cheltuielile decontate de deputaţii şi miniştrii de la Londra.

Aceştia au pus statul să plătească pentru cele mai ciudate lucruri, de la cuţite de curăţat cartofi, becuri, Moş Crăciuni de ciocolată, până la perii de toaletă şi scutece. Potrivit publicaţiei "The Sun", un deputat şi-ar fi decontat un sac cu îngrăşăminte naturale, iar o deputată laburistă ar fi obţinut peste 22.000 de lire sterline pentru a-şi curăţa casa de mucegai.

Secretarul de stat pentru servicii sociale a cheltuit aproape 40.000 de lire sterline din banii contribuabililor pentru a-şi echipa apartamentul din Londra. Se pare că acesta şi-ar fi decontat de la mobilă la cratiţele de bucătărie. Astfel s-au cheltuit sute de mii de lire sterline din banii publici, mai scrie presa britanică.

Nici premierul Gordon Brown nu iese cu faţa curată din acest scandal. Potrivit "The Telegraph", citat de antena3.ro, acesta a obţinut un decont de peste 6.000 de lire pentru cheltuieli de curăţenie, bani pe care i-ar fi dat fratelui său. Downing Street a explicat că cei doi folosesc aceeaşi firmă de curăţenie şi că şeful guvernului nu a făcut decât să-şi deconteze partea sa din cheltuieli. Între timp, Brown şi-a repetat promisiunea de a reforma sistemul de decontare a cheltuielilor.

Camera Comunelor a sesizat poliţia pentru a ancheta cum au ajuns aceste informaţii în mâinile jurnaşiştilor. Presa atrage atenţia însă că adevăraţii vinovaţi sunt politicienii care au băgat mâna în buzunarul public.

Scandalul se adaugă unei serii de probleme pe care le-a avut Brown şi care l-ar putea costa funcţia, avertizează The Guardian. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe