x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţist austriac, după 3 ani în România: “Mai repede faci pană decât să fii jefuit”

Poliţist austriac, după 3 ani în România: “Mai repede faci pană decât să fii jefuit”

de Istvan Deak    |    03 Dec 2013   •   17:02
Poliţist austriac, după 3 ani în România: “Mai repede faci pană decât să fii jefuit”

Tamara Kerbl are 40 de ani şi se află de trei ani în România. Este unul dintre cei 28 de poliţişti austrieci, ataşaţi ai Ministerului de Interne din Austria, aflaţi în misiune în străinătate. Înainte de a se muta cu toată familia în România, ea a petrecut câţiva ani într-o misiune similară în Spania. Biroul ei se află în incinta Ambasadei Austriei la Bucureşti, iar misiunea este de a crea o punte de legătură între autorităţile române şi cele austriece.

“Ca turist în România nu trebuie să te temi că vei fi jefuit. Probabilitatea este mult mai mare să faci o pană de cauciuc pe străzile de proastă calitate”, caracterizează ea situaţia din România pentru nachrichten.at. “În cele mai multe cazuri în care sunt solicitată este vorba despre furturi comise de români în Austria. Particip la percheziţii de locuinţe şi la arestări ale suspecţilor”, explică Kerbl.

Cadavrul din şură
Momentul culminant al misiunii în România de până acum a fost descoperirea unui cadavru al unei femei date dispărute în Niederosterreich. “A fost doar o coincidenţă că am găsit cadavrul ei îngropat într-o şură din România. Oricât de cumplită a fost crima, victimei i s-a făcut dreptate, iar ucigaşul ei a ajuns după gratii”, mărturiseşte ea.

Comparaţie cu Spania

Diferenţa faţă de cei cinci ani petrecuţi în Spania este totuşi mare. ”Pare doar o rază de soare, dar în realitate a fost o misiune foarte dificilă, fiindcă Spania dispune de nenumărate mijloace de supraveghere. În România este altfel. Poliţiştii operează cu cele mai simple mijloace. Au maşini vechi, calculatoare puţine, dar sunt foarte angajaţi. Oamenii sunt deschişi şi nu am avut nici un fel de experienţe neplăcute. Fiul meu de şapte ani merge la şcoală, iar fetiţa la grădiniţă. S-au adaptat rapid la viaţa de aici şi vorbesc mai bine româneşte decât mine”, spune femeia de 40 de ani.

Regretă cârnaţii de acasă
“Criminalitatea din România este destul de limitată. Vilele luxoase nu sunt ţinta jafurilor. Acest lucru are legătură şi cu structura statelor în care fiecare ştie ce face vecinul său. De asta cei mai mulţi nu riscă, şi preferă să comită infracţiuni în străinătate. Nu regret că am venit în România. Mi-e dor doar de mâncarea noastră tradiţională, cârnaţii, dar o să îi import de la părinţii mei din Oberosterreich”, a încheiat Tamara Kerbl.

×