Istoria deseori tragică a Poloniei şi credinţa catolică profundă au făcut ca ultimul omagiu adus victimelor catastrofei avionului prezidenţial să constituie un spectacol rareori văzut în alte părţi ale Europei, potrivit AFP.
Explicaţia pentru amploarea, fastul "spectacolului" rezidă în faptul că această naţiune de 38,5 milioane de oameni acordă un respect deosebit comemorărilor, naţionale şi religioase. "Se spune deseori că noi, polonezii, ne simţim mai bine la cimitir şi că pomenirea morţilor este pentru noi cea mai importantă sărbătoare a anului", după cum explica istoricul Adam Zamoyski. Polonezii abordează cu acelaşi respect şi accidentele miniere, şi aniversările importante.
AFP aminteşte că, sâmbătă, în Piaţa Pilsudski din Varşovia, aproximativ 100.000 de polonezi îndoliaţi au adus un omagiu preşedintelui Lech Kaczynski, soţiei sale, Maria, şi celorlalte 94 de victime ale catastrofei aviatice de la Smolensk (în Rusia) din 10 aprilie.
Cea mai mare piaţă din capitala poloneză a mai găzduit o slujbă memorabilă, în 1979, oficiată de Papa Ioan Paul al II-lea, şi tot aici, în 2005, polonezii şi-au luat adio de la Suveranul Pontif, conaţionalul lor.
Agenţia franceză aminteşte de asemenea că, după catastrofa în care a pierit o parte din elita politică şi militară a ţării, televiziunile şi ziarele au adoptat culoarea neagră, mass-media au transmis toată săptămâna ceremoniile în memoria victimelor, iar muzica funebră a fost omniprezentă. În plus, protestele faţă de înhumarea cuplului Kaczynski la Wawel, panteonul regilor şi eroilor naţionali, au încetat pe măsură ce se apropia data funeraliilor.
"Înmormântările sunt o bună ocazie populară pentru unire în emoţie, patriotism şi credinţă, în cadrul unor ceremonii care pot lua o amploare nelimitată şi pot varia la infinit", a mai explicat Zamoyski. "Ele au, de asemenea, o funcţie catarctică", oferind ocazia celor care şi-au vorbit de rău aproapele să treacă brusc la o cascadă de elogii care uneori pot atinge grotescul, a adăugat istoricul polonez.
În acest context, AFP aminteşte că zeci de mii de polonezi, veniţi din toate colţurile ţării la Varşovia, au stat ore întregi la coadă pentru a se reculege în faţa sicrielor, au acoperit cu lumânări aprinse şi flori în culorile drapelului naţional trotuarele din jurul Palatului Prezidenţial.
Potrivit istoricului britanic Richard Butterwick, atmosfera care domneşte acum în Polonia "combină tradiţia catolică şi simbolismul, deoarece, când avionul s-a prăbuşit, victimele erau în drum spre Katin", locul unde poliţia secretă a URSS a masacrat 22.000 de polonezi în 1940.