x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonezii, din ce în ce mai iritaţi de Chevron şi lupta pentru gazele de şist

Polonezii, din ce în ce mai iritaţi de Chevron şi lupta pentru gazele de şist

10 Iul 2013   •   16:08
Polonezii, din ce în ce mai iritaţi de Chevron şi lupta pentru gazele de şist

În Polonia se amplifică confruntarea dintre locuitori şi concernul american Chevron, care se ocupă de extracţia gazului de şist. De câteva zile, intrările pe teritoriul unde au loc lucrări de foraj sunt blocate de tractoare, relatează postul de radio Vocea Rusiei. Potrivit fermierilor polonezi, “pereţii caselor lor au crăpat şi în puţuri apa a devenit tulbure”, adaugă sursa citată.

Aşteptările

La început, locuitorii oraşului Zurawlow din sud-vestul Poloniei au fost încântaţi: va veni gazul, iar o dată cu el bunăstarea. Concernul american Chevron a promis să producă trilioane de metri cubi de gaze de şist, care se află exact sub câmpurile şi pajiştile din jurul oraşului Zurawlow. Aceste rezerve pot satisface total nevoile economiei poloneze în următorii 200 de ani, dacă nu chiar 300 de ani.

N-a fost aşa

Dar speranţele legate de o îmbogăţire rapidă şi independenţa de gazul din Rusia, încă nu s-au adeverit. Potrivit estimărilor Institutului Geologic din Varşovia, cantitatea de gaze de şist este mult mai mică decât s-a anticipat iniţial. După aceea, ecologiştii polonezi au început să vorbească despre riscuri serioase pentru mediu. Expertul rus Andrei Frolov împărtăşeşte punctul lor de vedere. “Orice intervenţie în natură este periculoasă în sine. Iar dacă acest lucru se face prin metode închise, acolo se pot forma goluri, unde solul se poate scufunda. Iar metodele deschise distrug suprafaţa. În ambele cazuri aşa ceva aduce daune mediului”, declară acesta, potrivit postului de radio Vocea Rusiei.

Confruntarea

Confruntarea dintre locuitorii oraşului Zurawlow şi concernul american Chevron a început miercurea trecută. Atunci când o brigadă de constructori a încercat să pună un gard în jurul terenului închiriat de concern, locuitorii au încărcat materialele înapoi în camion şi au blocat intrarea pe acest teren cu tractoarele lor. Situaţia este tensionată şi de ştirile din comuna vecină, unde au fost prospectate zăcămintele de gaze de şist. Fermierii polonezi spun că în casele lor din dulapuri au căzut vasele şi au crăpat pereţii. Dar cel mai rău pentru locuitorii voievodatului Lublin, renumit pentru rezervele de apă curată, a fost faptul că la puţin timp după începerea lucrărilor în puţuri s-a tulburat apa.

Tatonări

Chevron a încercat deja să se apropie de gazele de şist poloneze în primăvara acestui an, dar nu a avut succes. Atunci pe locuitori i-a ajutat legea privind protecţia păsărilor în timpul sezonului de cuibărit de la 1 martie şi până la 1 iulie. Concernul american a fost nevoit să se retragă. Dar, de data aceasta, după cum afirmă americanii, nimic nu-i va mai împiedica, ei posedă deja documentele necesare pentru lucrările de prospectare şi foraj. Demonstranţii au cerut ajutor avocaţilor, care caută modalităţi pentru a amâna începerea forajului. În sprijinul fermierilor polonezi au venit ecologişti din Cehia şi Lituania. Iar fermierii din SUA, Irlanda, România, de asemenea văduva lui John Lennon Yoko Ono, au declarat că îi sprijină pe fermierii din Polonia.

×
Subiecte în articol: gaze de sist polonezi chevron