x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere Ucrainei să recunoscă genocidul de la Volânia din 1943

Polonia cere Ucrainei să recunoscă genocidul de la Volânia din 1943

17 Aug 2022   •   14:59
Polonia cere Ucrainei să recunoscă genocidul de la Volânia din 1943

Polonia cere Ucrainei să recunoscă genocidul de la Volânia din 1943, potrivit adjunctului șefului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, Jarosław Sellin, citat de publicația Dzieje.

"Trebuie să recunoască, pentru că acesta este un fapt. S-a luat o decizie politică cu privire la purificarea etnică, la asasinarea întregii minorități naționale care a trăit acolo timp de secole, și s-a realizat. Acesta este genocidul, îndeplinește toate semnele distinctive ale definiției genocidului, deci nu există nicio discuție aici. Acesta este un fapt istoric. Mai devreme sau mai târziu, ucrainenii vor trebui să recunoască acest lucru", a spus acesta.

Totodată, va fi înființat un grup de lucru polono-ucrainean pentru elaborarea de proceduri pentru începerea lucrărilor de căutare a gropilor comune din Ucraina, exhumarea cadavrelor, comemorarea morților, construirea cimitirelor.

"De partea poloneză, a fost definită și propusă componența acestui grup, trimisă Ministerului Culturii de la Kiev. Așteptăm o propunere de personal din partea ucrainei", a spus oficialul, care acuză faptul că există o "adevărată ignoranță a cunoașterii" în societatea ucraineană cu privire la activitățile Armatei Insurgente Ucrainene (UPA).

"Glorificarea UPA datorită faptului că această formațiune a luptat până în 1956 împotriva sovieticilor, și vor să uite ce a mai făcut dincolo de asta, adică despre asasinarea genocidară a polonezilor", a precizat Sellin.

Polonia marchează în fiecare an, pe 11 iunie, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Genocidului comis de naționaliștii ucraineni asupra cetățenilor celei de-a Doua Republici Polone.

UPA a atacat locuitorii polonezi din 150 de orașe aflate în districtele Vladimir, Horochiv, Kovel și Lutsk. Asasinatele și expulzările au dus la moartea a 100.000 de polonezi din Volânia și Galiția de Est.

UPA a făcut parte din Organizația Naționaliștilor Ucraineni, condusă de Stepan Bandera.

×
Subiecte în articol: Polonia ucraina volania galitia