x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia: Ministrul de interne devine preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului

Polonia: Ministrul de interne devine preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului

09 Aug 2019   •   21:31
Polonia: Ministrul de interne devine preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului

Ministrul polonez de interne, Elzbieta Witek, a demisionat vMarek Kuchcinski,ineri şi a fost aleasă preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului, înlocuindu-l pe Marek Kuchcinski, forţat să se retragă din funcţie în urma unui scandal de legat de utilizarea abuzivă a avioanelor guvernamentale, informează AFP.

Premierul Mateusz Morawiecki a încredinţat vineri seara responsabilităţile de ministru de interne lui Mariusz Kaminski, actualul coordonator al serviciilor secrete, şi a cerut preşedintelui Republicii să-l numească oficial, a anunţat biroul de presă al prim-ministrului.

Dna Witek, în vârstă de 61 de ani, candidată a partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a obţinut 245 de voturi din partea celor 419 de deputaţi prezenţi, devansându-şi principala rivală, Malgorzata Kidawa-Blonska, care a obţinut doar 135, deşi era sprijinită de principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, centrist).

Licenţiată în istorie la Universitatea din Wroclaw, fostă directoare de şcoală primară, membră a PiS din 2001 şi deputată realeasă constant din 2005, ea a fost purtătoarea de cuvânt a partidului său, iar apoi ministru fără portofoliu în cabinetele conduse de Beata Szydlo şi de Mateusz Morawiecki, formate după victoria electorală a PiS în 2015.

La 4 iunie, cu ocazia ultimei remanieri guvernamentale, urmare a alegerilor europene, ea a fost numită ministru de interne.

În prima sa intervenţie după alegere - precedată de o scurtă dezbatere marcată de atacuri violente ale opoziţiei împotriva PiS, ea i-a invitat pe parlamentari să-şi modereze agresivitatea verbală în timpul celor două luni care îi separă de viitoarele alegeri legislative, preconizate să aibă loc la 13 octombrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia