x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia, recunoscătoare Rusiei pentru "ajutorul spontan"

Polonia, recunoscătoare Rusiei pentru "ajutorul spontan"

de Sînziana Stancu    |    17 Apr 2010   •   00:00

Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat sâmbătă că Polonia le este recunoscătoare ruşilor care au susţinut-o "spontan" după tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele ţării, Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, precum şi 94 de reprezentanţi ai elitei poloneze.

"În aceste zile dificile pentru ţara noastră nu am fost singuri. Datorită acestui fapt, le suntem recunoscători cetăţenilor Rusiei care şi-au exprimat spontan compasiunea lor faţă de Polonia şi polonezi", a declarat Komorowski, citat de AFP.

În primele ore după catastrofa aviatică de la Smolenk, preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a adresat direct poporului polonez exprimându-şi condolenţele şi a decretat, luni, o zi de doliu naţional în ţara sa, premierul rus Vladimir Putin a venit la locul catastrofei şi a păstrat un moment de reculegere şi a supravegheat apoi ancheta privind cauzele accidentului, reaminteşte agenţia de presă franceză.

SENSIBILITATE DEOSEBITĂ
Şi alte oficialităţi poloneze au lăudat atitudinea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, Pawel Gras, a declarat că "partea rusă cooperează din plin , la toate nivelurile posibile şi ajută partea poloneză", iar ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat că "Rusia a reacţionat (la tragedie, n.r.), cu o sensibilitate deosebită". Sikorski a apreciat şi "gestul foarte simbolic" al lui Putin de a merge la Katin, împreună cu omologul lui polonez, Donald Tusk, pentru a aduce un omagiu comun ofiţerilor polonezi, dar şi victimelor sovietice ale stalinismului, fapt considerat ca fiind "o premieră" în dificilele relaţii dintre Polonia şi Rusia.

×
Subiecte în articol: externe