x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia sacrifică 200.000 de mistreţi pentru a preveni răspândirea pestei porcine

Polonia sacrifică 200.000 de mistreţi pentru a preveni răspândirea pestei porcine

09 Ian 2019   •   15:10
Polonia sacrifică 200.000 de mistreţi pentru a preveni răspândirea pestei porcine

Polonia a decis miercuri sacrificarea a circa 200.000 de porci mistreţi pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, măsură neagreată însă de unele organizaţii ecologiste, transmite agenţia EFE.
Ministerul polonez al Agriculturii şi Mediului a amintit că mistreţii transmit virusul pestei porcine africane şi adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implică un risc semnificativ de propagare a virusului. 
Însă decizia guvernului de la Varşovia a provocat proteste din partea grupurilor ecologiste şi a experţilor în biologie, care susţin că ar fi puţine cazurile în care pesta porcină africană este transmisă de mistreţi şi că principala cauză de propagare a acestei virus ar fi reprezentată de condiţiile sanitare precare din fermele de porci. 
Partidul Verde a convocat şi o manifestaţie în faţa parlamentului polonez pentru a protesta împotriva acestei măsuri ce permite vânătorilor locali să împuşte mistreţi.
Guvernul de la Varşovia a luat în calcul anul trecut posibilitatea de a ridica un gard la graniţa cu Ucraina şi Belarus pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul polonez a mistreţilor purtători ai virusului, măsură ce nu a fost însă pusă în practică.
De la apariţia pestei porcine africane în Polonia, în anul 2014, au fost identificate peste o sută de focare de infecţie în ferme situate mai ales în provinciile Podlasia, Lublin şi Masovia, în estul ţării, fiind descoperiţi şi aproximativ 500 de mistreţi infectaţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia pesta porcina