x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia spune că livrările de gaze prin Conducta Baltică s-ar putea dubla în T4

Polonia spune că livrările de gaze prin Conducta Baltică s-ar putea dubla în T4

25 Sep 2022   •   18:35
Polonia spune că livrările de gaze prin Conducta Baltică s-ar putea dubla în T4

Polonia ar trebui să primească în trimestrul al patrulea o cantitate dublă de gaz față de cea prevăzută inițial prin noua Conductă Baltică din Norvegia, datorită faptului că lucrările din Danemarca au fost finalizate mai devreme decât se aștepta, a declarat un oficial polonez, conform Reuters.

Prognoza a fost făcută după ce operatorul danez de sistem Energinet a declarat sâmbătă că gazoductul ar putea fi pus în funcțiune la capacitate maximă de la sfârșitul lunii noiembrie în loc de 1 ianuarie, în urma progreselor bune ale lucrărilor din Danemarca, ceea ce reprezintă un impuls pentru Polonia, care se străduiește să înlocuiască gazul rusesc.

Polonia a fost deconectată de la livrările de gaz rusesc în aprilie pentru că a refuzat să plătească în ruble.

"Am primit informații pozitive din Danemarca, în ciuda faptului că lucrările sunt încă în desfășurare, capacitatea completă a gazoductului va fi atinsă mai devreme decât se presupunea inițial", a declarat Mateusz Berger, oficialul guvernului polonez responsabil cu infrastructura energetică, pentru agenția de știri de stat PAP.

"Acest lucru ar trebui să facă posibilă dublarea cantității de gaz trimisă în Polonia prin noua rută în ultimul trimestru al acestui an".

Conducta baltică, care se va deschide săptămâna viitoare, este piesa centrală a unei strategii poloneze de diversificare, care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei din februarie în Ucraina să declanșeze o criză energetică globală.

Compania norvegiană Equinor a declarat vineri că a încheiat un acord pe 10 ani pentru vânzarea de gaze naturale către compania poloneză PGNiG, într-un acord care acoperă un volum de 2,4 miliarde de metri cubi pe an, adică aproximativ 15% din consumul anual al Poloniei.

Gazele vor fi transportate prin conducta baltică, care are o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi.

(sursa: Mediafax)

×