x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia: Viitorul prim-ministru Beata Szydlo, un alter ego al lui Jaroslaw Kaczynski

Polonia: Viitorul prim-ministru Beata Szydlo, un alter ego al lui Jaroslaw Kaczynski

26 Oct 2015   •   07:18
Polonia: Viitorul prim-ministru Beata Szydlo, un alter ego al lui Jaroslaw Kaczynski

Beata Szydlo, 52 de ani, desemnată dinainte pentru postul de prim-ministru de către Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) câştigător duminică al alegerilor parlamentare din Polonia, aplică literă cu literă ideile mentorului său, comentează France Presse.

"Noi nu am fi avut acest succes magnific fără deciziile luate de Jaroslaw Kaczynski", a declarat ea imediat după publicarea estimărilor ce acordau partidului său majoritatea absolută.

Fiică de miner, diplomată în etnografie a Universităţii Jagellonă din Cracovia, ea s-a lansat în politică fiind aleasă primar al orăşelului Brzeszcze din sudul Poloniei. Ea este deputat PiS din 2005 şi vicepreşedinte al partidului.

În parlament, dna Szydlo a apărat poziţiile conservatoare ale PiS, apropiate de cele ale episcopatului, asupra unor probleme cum ar fi avortul, fertilizarea in vitro şi Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva violenţei faţă de femei.

Recent, dna Szydlo a condus cu succes campania electorală a noului preşedinte ales în luna mai, Andrzej Duda, care a demisionat din PiS după victoria sa, aşa cum cere tradiţia.

Ea s-a angajat cu aceeaşi energie în propria campanie şi în cea a partidului său pentru alegerile parlamentare, ascultând necazurile polonezilor nemulţumiţi şi fără a pierde nicio ocazie de a denunţa guvernul în exerciţiu al rivalei sale Ewa Kopacz, notează AFP.

Împărtăşind sentimentele majorităţii polonezilor, care se opun primirii refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ea a criticat abordarea Bruxellesului, într-o dezbatere televizată cu dna Kopacz.

"Soluţia pe care ne-a propus-o Uniunea Europeană (de repartizare) este proastă şi, mai presus de toate, nu este o soluţie de comun acord", a criticat ea. "Astăzi, polonezii sunt în primul rând preocupaţi de siguranţa lor", a subliniat ea, înainte de a recomanda "un ajutor umanitar şi financiar" pentru ţările unde se află potenţialii refugiaţi.

Dna Szydlo a acuzat de asemenea înainte "vechile" ţări ale UE că doresc să scape de refugiaţi şi să-i trimită în noile state membre mai sărace. "Dacă politicienii din 'vechea' Europă încearcă să impună aceeaşi responsabilitate tuturor celorlalţi membri, ei nu fac decât să-şi apere interesele. Este o încercare de a deplasa responsabilitatea pentru a obţine o soluţie superficială", a afirmat ea. 

Agerpres

×