x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea să fie garantul Ucrainei. Alte state care ar putea susține securitatea țării

Polonia vrea să fie garantul Ucrainei. Alte state care ar putea susține securitatea țării

01 Mai 2022   •   21:55
Polonia vrea să fie garantul Ucrainei. Alte state care ar putea susține securitatea țării
Sursa foto: Agerpres

Polonia vrea să devină garant al securității Ucraina în cadrul unui eventual tratat de pace cu Rusia, anunță Jakub Kumoch, responsabil pentru politică internațională al președintelui Andrzej Duda, scrie EFE.

''Preşedintele şi guvernul au luat decizia că Polonia nu se va sustrage responsabilităţii sale. Dacă se ajunge la un acord de pace, suntem interesaţi doar pentru unul care să garanteze integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei''', a declarat acesta, explicând că se discută la Varșovia un eventual acord între Ucraina și puterile garante. 

Proiectul este elaborat de autoritățile de la Kiev și ar fi fost trimis statelor dispuse să fie garante. Oficialul polonez a spus că printre acestea s-ar afla SUA, Marea Britanie,  Germania, Franţa, Turcia.

După invazia Rusiei, autoritățile ucrainene au declarat că sunt de acord cu neutralitatea dacă alte state îi garantează securitatea în cazul unei alte agresiuni din partea Federației Ruse. De partea cealaltă, Moscova vrea regiunea separatistă Donbas și peninsula Crimeea, anexată deja în 2014. 

Kumoch a mai spus că scenariul rațional pentru oprirea războiului este ca Ucraina să admită tacit că nu controlează aceste teritorii, fără să recunoască anexarea Crimeei. 

Între timp, statele occidentale, și în principal SUA, continuă înarmarea Ucrainei. 

 

×
Subiecte în articol: ucraina Polonia